Процесът по номинирането на Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия, за председател на Европейската комисия не беше прозрачен и бележи нежелателно скъсване с практиката да се избират водещите партийни кандидати, заяви настоящият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Процесът не беше много прозрачен", каза Юнкер на пресконференция днес в Хелзинки, отговаряйки на въпрос как лидерите от ЕС са избрали тази седмица следващия председател на ЕК.

Номинираната кандидатка подлежи на утвърждаване от Европейския парламент. Вчера Урсула фон дер Лайен беше на първото посещение в Страсбург като кандидат за поста.

Юнкер каза, че назначаването му преди пет години е било прозрачно, тъй като е бил избран от лидерите, след като е участвал в европейските избори.

"За съжаление това не стана традиция. Аз бях първият и последен шпиценкандидат", отбеляза той, използвайки немската дума за водещ кандидат в европейските избори.

Германският християндемократ ветеран Волфганг Шойбле междувременно подкрепи номинацията на съпартийката си Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, но разкритикува начина, по който тя беше предложена за поста, предаде ДПА.

"Смятам, че Урсула фон дер Лайен може да бъде добър председател на комисията", каза Шойбле, настоящ председател на Бундестага (долната камара на парламента) след осем години като финансов министър, в коментар, публикуван днес във в. "Аугсбургер алгемайне". Той посъветва Европейския парламент да одобри Фон дер Лайен като компромисен кандидат, предложен от лидерите от ЕС вместо т.нар. водещи кандидати.

Шойбле до голяма степен се съгласи с мнението на критиците, че номинацията е била направена "през главата" на депутатите в новоизбрания парламент.

Процедурата с водещия кандидат предполага демократизиране на избора на председател на ЕК, като се дава възможност на парламента да играе по-значителна роля в него, припомня ДПА.

За разлика от Шойбле, съпредседателят на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен - водещ кандидат на партията на европейските избори през май - показа ясно, че формацията му няма да подкрепи Фон дер Лайен.

"Нямаме причина да гласуваме за Фон дер Лайен", каза той пред обществената телевизия Цет Де Еф.

Вчера германецът Манфред Вебер, злополучен кандидат за председател на Европейската комисия, разкритикува остро "оста Макрон-Орбан", че с лека ръка е пренебрегнала резултатите от европейските избори, предаде Франс прес.

Мога единствено да кажа на избирателите си: "Имаше влиятелни сили, които не желаеха да приемат изборните резултати", каза евродепутатът в интервю, публикувано следобед на сайта на в. "Билд". "Имаше задкулисни разисквания и нощни заседания, на които оста Макрон-Орбан се наложи", заяви той.

По адрес на Урсула фон дер Лайен Вебер обясни, че номинирането й е изненадало мнозина в парламента, а първото й представяне е било прието добре.

Фон дер Лайен е европейка, показва го целият й жизнен път. Тя познава международната политика и е убедена християндемократка, и има добри шансове да получи мнозинство, но това е път, осеян с клопки, прогнозира германският политик.