"Разчитам БСП да бъде надежден партньор на ПЕС. На предпоследния конгрес на БСП казах, че този, който изкопава ровове, окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака" - това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия, запитан дали БСП може да е солиден партньор на ПЕС.

"Българското общество е проевропейско в своето мнозинство. Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си и стесняваш своята подкрепа. Въпросът е дали БСП говори на 60% проевропейски ориентирани граждани, или на 20% евроскептици. Откъде търси подкрепа за доверие?", каза още той.

Според него, ако се сравнят "Визия за България" на БСП и "Визия на Европа" на ПЕС ще се открие 95% препокриване. По думите му европейските социалисти имат много ясна, последователна и прозрачна политика.

"В основата на тази политика стои това, че трябва да се уважи гласът на европейските избиратели. Имаме висока рекордна активност - 51% от европейските граждани гласуваха на тези избори", посочи той, като обясни, че на места е била дори и по-висока.

Станишев коментира и преговорите в Брюксел за водещите позиции в ЕС, както и появата на името му сред тези на евентуалните кандидати за президент на Европейския парламент. Оказа се, че той сам е настоял да не бъде номиниран за поста.

"Благодарен съм на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане. Доколкото знам, са постигнали много широка подкрепа в Европейския парламент. Но за мен има политически съображения и ангажименти към моето политическа семейство. Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест и оценка и на работа, и на качества, и на ролята, която играеха европейските социалисти последната година", заяви той.

Според него обаче е по-важно е какви са политическите последици от пакета, който беше постигнат.

"Вчера призовах премиерите, ако резултатът не е задоволителен за политиката за промяна на ЕС, да не го приемат. Знам, че балансите са много трудни - политически, географски, между регионите, мъже-жени. Преди два дни имаше всички шансове, ако съветът не беше прекъснат, Тимерманс да бъде избран, независимо от рекета на Орбан и няколко други страни. Ние сме отстоявали ясно позиция. Това, което се постигна, обслужва в момента единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен в ЕС от този резултат. Това, че Туск обяви прекъсване доведе до резултат, който е много по-различен. Не е гарантирано, че кандидатурата, предложена от Съвета, ще бъде подкрепена от Европейския парламент. Има много недоволство. Никой не знае каква политика ще провежда предложеният от Съвета президент на ЕК", каза още той.

И допълни, че неговата парламентарна група има много въпроси към предложената за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен - военният министър на Германия.

"Имахме ясна, последователна и прозрачна позиция. Основата й беше, че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели. Имаме рекордно висока активност на евровота. Това стана и благодарение на шпицен кандидатите - Вебер и Тимерманс. Тимерманс имаше по-широка подкрепа от Вебер. Освен това, ако бъдем обективни - той е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа, който той изложи по време на кампанията. Това, което се случи в Съвета - да се предложи човек, абсолютно непознат на европейско ниво, която не е участвала в тази надпревара, е обидно към гражданите на ЕС и дава погрешен знак, че политиците говорят едно, а правят друго след изборите. Получи се пакет-сделка зад закрити врата. Ние държахме на принцип", допълни Станишев.

Според него Тимерманс е имал всички шансове да бъде подкрепен в понеделник, независимо от опозицията на Вишеградската четворка.