Вашингтон удължи с 5 години договорът Нов СТАРТ, който ограничава ядрените арсенали на Русия и САЩ и изтича на 5 февруари, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде БТА.

Администрацията на президента Джо Байдън обяви намерението за този ход миналия месец.

Миналата седмица Русия вече ратифицира спогодбата, която бе одобрена с единодушие от двете камари на нейния парламент. САЩ утвърдиха споразумението без гласуване в Конгреса.

Блинкън изрази задоволство в изявление, че "удължаването на договора Нов СТАРТ осигурява истински ограничения за руските междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети, изстрелвани от подводници, и тежки бомбардировачи до 5 февруари 2026 г.", предаде Ройтерс.

"Докато работим с Русия, за да защитаваме американските интереси, ние едновременно с това ще работим, за да потърсим отговорност от Русия за нейните враждебни действия и нарушения на правата на човека", подчерта той, цитиран от Франс прес.

Нов СТАРТ е единственият останал американско-руски договор за контрол над ядрените оръжия. Неговото действие изтичаше на 5 февруари.

Договорът Нов СТАРТ позволява на всяка от двете страни да държи в оперативна готовност не повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави и предвижда всеобхватни проверки. Подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, той намалява допустимия брой разгърнати ядрени бойни глави с близо 30 процента спрямо предишния максимум, определен през 2002 г.

Нов СТАРТ освен това разрешава на Вашингтон и Москва да имат до 800 пускови установки и тежки бомбардировачи, от които най-много 700 могат да са в оперативна готовност. Това равнище все още е достатъчно, за да бъде унищожена Земята няколко пъти.