Властите в контролираните от движението "Ансар Аллах" (на бунтовниците хуси) райони на Йемен дадоха срок от един месец на американските и британските служители на ООН и на британските и американските сътрудници на действащите в Сана хуманитарни организации да си тръгнат, предаде Ройтерс, като се позова на документ и изявление на представител на хусите от днес.

"Министерството подчертава, че трябва да уведомите служителите и работниците си с американско и британско гражданство да напуснат страната в 30-дневен срок", се казва в писмо на външното министерство на хусите до временно изпълняващия длъжността хуманитарен координатор на ООН за Йемен Питър Хокинс.

Документът съдържа и нареждане към чуждестранните организации да не наемат на работа в Йемен хора с подобна националност.

Главният преговарящ на хусите Мохамед Абдулсалам потвърди пред Ройтерс истинността на писмото.

Решението беше взето, след като САЩ и Великобритания, с подкрепата и на други страни, нанесоха удари по военни цели на проиранската групировка, която в последно време предприе нападения срещу международното търговско корабоплаване в Червено море в знак на солидарност с палестинците в подложената на израелски бомбардировки ивица Газа.

От канцеларията на Хокинс, самият той британски гражданин, засега на са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар. Няма официална реакция и от посолствата в Йемен на Вашингтон и Лондон.

След близо десетгодишна война срещу подкрепяната от САЩ арабска коалиция срещу хусите шиитските бунтовници контролират голяма част от Йемен. Войната до голяма степен премина в замразен конфликт, след като на бойното поле се установи трайна патова ситуация и военните действия бяха прекратени; въпреки това на фронта няма официално действащо спиране на огъня, тъй като последното временно примирие, договорено с посредничеството на ООН, се провали.

Американски и британски военни самолети, кораби и подводници нанесоха десетки удари в Йемен в отговор на нападенията на хусите, които принудиха контейнеровозите да заобикалят Червено море, през което е най-бързата водна връзка между Азия и Европа.

Вчера силите на Вашингтон и Лондон отново атакуваха хусите, а мишена на поредните удари бяха ракетни установки и радарни станции на хусите, съобщи Пентагонът.