Руският министър на външните работи Сергей Лавров категорично осъди в изказване пред Съвета за сигурност на ООН извършените от САЩ и Великобритания, с подкрепата на други съюзници, атаки срещу позиции на йеменските бунтовници хуси, предаде ДПА.

Това е "неоправдана агресия" и пряка заплаха за международния мир, каза руският външен министър в Ню Йорк, добавя БТА.

Лавров призова също за освобождаването на всички израелски заложници, взети от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа. Русия подкрепя също така и прекратяването на огъня в конфликта.

Лавров се изказа и в подкрепа на решението за две държави за Израел и палестинските територии, като разкритикува израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и други членове на правителството за това, че отхвърлят такова решение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също разкритикува отхвърлянето на решението за две държави от страна на Израел.

"Трайното слагане на край на израелско-палестинския конфликт може да бъде постигнато само чрез решението за две държави", каза Гутериш пред Съвета за сигурност на ООН.

"Този отказ и отричането на правото на държавност на палестинския народ ще удължат за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за световния мир и сигурност", добави той.

САЩ, Германия и ЕС, също се съгласиха с решението за две държави и в момента засилват натиска върху противниците на този план.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" също отхвърля решението за две държави. Според него независима, демократична и демилитаризирана палестинска държава трябва да съществува мирно заедно с Израел.