Йеменските бунтовници хуси поеха отговорността за нападението срещу американски кораб, плаващ в Аденския залив, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Военноморските сили на йеменските въоръжени сили (името на военноморското крило на хусите - бел. АФП.) проведоха целенасочена операция срещу американския кораб "Кем рейнджър" в Аденския залив, като използваха ракети, няколко от които поразиха целта си", се казва в изявлението им.

Според специализирания уебсайт Марийн трафик, корабът е танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, който през последните дни е бил край бреговете на Йемен.

"Отговорът на американските и британските атаки е неизбежен и всяка нова агресия ще бъде наказана", добавиха йеменските бунтовници. Те заявяват, че ще атакуват само израелски кораби и кораби, плаващи към Израел, "докато няма прекратяване на огъня и не бъде вдигната обсадата на Газа".

Вчера САЩ нанесоха пети удар по обекти на хусите в Йемен в отговор на нападенията на подкрепяната от Иран групировка срещу търговски кораби в Червено море, което е ключов район за международната търговия, припомня АФП.

Заместник-председателят на президентския съвет в Йемен Айдарус аз Зубайди призова в Давос за международна помощ за провеждане на сухопътни операции срещу бунтовниците хуси, в подкрепа на нанасяните от САЩ въздушни удари срещу тях.

От 2014 г. насам признатото от международната общност йеменско правителство загуби контрол над обширни територии, включително столицата Сана, които се оказаха под контрола на хусите. От 2015 г. насам то разполага с подкрепата на ръководена от Саудитска Арабия коалиция в борбата си с бунтовниците. Но според Аз Зубайди операциите на тази коалиция, която извършва и въздушни удари, са "недостатъчни" за победа над хусите.

Сухопътните сили "на законното правителство" на Йемен имат нужда от помощ, заяви той пред АФП на Световния икономически форум в Давос. Въздушните "удари без сухопътни операции са безполезни", добави той, като подчерта необходимостта от чуждестранна военна помощ, която да се съсредоточи върху обмена на разузнавателна информация, обучението и оборудването на правителствените сили.

"Това е дискусия, която искаме да проведем със САЩ и Великобритания", добави съветникът.