Когато канцлерът обуе гумени ботуши, за да обиколи наводнените райони, ситуацията е наистина сериозна. А още по-драматично е, ако с него са и министър-председателят на провинцията, и федералната министърка на вътрешните работи. Олаф Шолц, Маркус Зьодер и Нанси Фейзер се появяват пред журналистите в Райхертсхофен с лица, издаващи притеснение. "Природата е безпощадна и може да причини огромни разрушения."

Райхертсхофен е малко градче с 8500 жители и е едно от най-засегнатите от наводненията в Южна Германия. Малката река Паар преля и причини наводнения в района. Цели улици трябваше да бъдат евакуирани, стотици мазета и приземни етажи се оказаха под вода, токът спря. "Ситуацията остава много сериозна", каза Зьодер. "Въпреки че на някои места водата се отдръпва и започва разчистване, все още има и нови наводнения. В момента 3000 души са евакуирани, а броят им вероятно ще расте."

Без доброволците би било невъзможно

В момента в наводнените баварски райони помагат 20 000 души, а дотук общият им брой е над 50 000, хвали Зьодер доброволците в Бавария. И много от работещите в пожарната са доброволци. Един от тях е Кристиан Ничке - той е най-високопоставеният пожарникар в района и може да се гордее със себе си и с екипа си - те са успели да изведат хиляди хора до безопасно място.

Прелелият Дунав наводни Пасау, 4 юни

Снимка: Armin Weigel/dpa via AP/БТА

Но пожарникарите скърбят - един от колегите им се преобърна в гумената си лодка по време на спасителна операция и загина. "Това е кошмарът на тази операция, най-лошото нещо, което може да се случи, да загубиш колега. Ние сме шокирани и силно разтревожени. Но ще се борим докрай, дори и в районите, където водата успява да ни надвие", каза Ничке пред ДВ.

"Вчера се опасявахме, че цял град с 10 000 души ще бъде наводнен, но за щастие това не се сбъдна, отчасти защото спасителните служби свършиха чудесна работа. В бъдеще определено трябва да продължим да подкрепяме доброволческите структури, защото разполагаме с твърде малко служители на пълно работно време", казва Кристиан Ничке.

Посещението на Шолц не впечатлява местните

Ситуацията остава напрегната. Нивото на река Дунав може да продължи да се покачва през следващите един-два дни. Целият Райхертсхофен все още наблюдава водните маси със затаен дъх. Не се обръща особено внимание на факта, че най-високопоставените политици в страната се появяват в малкото градче. Хората имат по-важни неща за вършене в момента.

Наводнени райони от Хайделберг, 2 юни

Снимка: AP/БТА

Екипът ни се среща с една жена, чието мазе е наводнено и която отчаяно търси авариен генератор, тъй като от 24 часа няма ток. Срещаме и един мъж, който няма представа как да влезе в къщата си точно до река Паар, защото входът сега се е превърнал в малко езеро. А друг разказва за елени и сърни, които са били пометени от водните маси. Срещаме се и с Мартин Лоренц, който за пореден път е изправен на ръба.

Старият град на Пасау е под вода, след като Дунава излезе от коритото си, 4 юни

Снимка: Armin Weigel/dpa via AP/БТА

Бърза подкрепа вместо бюрокрация

Преди четири години малката му спортна зала едва оцелява в пандемията, а сега го застигат наводненията. "След коронавируса бизнесът отново потръгна, но сега се случи това. Всички електрически уреди, фитнес уредите и подовете са изпочупени", казва Лоренц.

Според него е добре, че Олаф Шолц е посетил Райхертсхофен и е видял бедствието със собствените си очи. Но сега федералният канцлер трябва да изпълни обещанието си и да помогне бързо на пострадалите. От това зависи и дали Лоренц ще може да възстанови своя фитнес център.

"Политиците просто трябва да получат реалистична представа и да не дават празни обещания. Не както при пандемията, когато нещата често бяха ужасно сложни. И да не трябва да се страхуваш, че отново ще направиш 1000 грешки и после ще трябва да връщаш обратно част от помощта".

Материалът е публикуван в DW

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО