Решението на Холандия е жест, който се очертава да засили напрежението между Хага и Анкара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Долната камара на парламента се произнесе с 142 гласа "за" срещу 3 "против" в подкрепа на предложение да се нарича геноцид масовото убийство на арменци в Османската империя по време на Първата световна война.

Парламентът освен това реши да изпрати представител на Холандия в Ереван на 24 април по повод възпоминанията за масовите убийства на арменци през 1915 г.

Турското външно министерство осъди категорично решението на холандския парламент да признае за геноцида. В писменото изявление на министерството се подчертава, че решението не е правно обвързващо и се припомня, че холандското правителство е заявило, че то няма да стане официална държавна политика, отбелязва Ройтерс.

Очаква се решението да усложни отношенията между Анкара и Хага, които вече са обтегнати след дипломатически скандал миналата година, припомня Франс прес.

Близо дузина други страни от ЕС приеха подобни резолюции. Турция отрича убийствата на арменци да са били геноцид. Историци смятат, че 1,5 милиона арменци са убити по това време. Много учени разглеждат това като първия геноцид на 20 век.