Хиляди туристи са блокирани на остров Бали, след като международното летище преустанови работа заради, който бълва гъст стълб от пепел и пушек на хиляди метри в небето.

Затварянето на летището рано сутринта доведе до отмяната на около 280 полета към и от острова, което засегна около 15 700 предвидили да пътуват, заяви говорител на летището.

Впечатляващо оранжево-червено сияние може да се види на върха на кратера на планината Агунг, откъдето в четвъртък вечерта вулканът избълва на височина 2000 метра дим и пепел.

Летището бе затворено, след като пилот, летял над местността, откри следи от вулканична пепел на височина около 8000 метра. Пепелта е опасна за самолетите, тъй като тя прави пистите хлъзгави и може да бъде засмукана в двигателите им.

Основното международно летище на Бали ще бъде затворено най-малко до довечера, казаха официални лица, които добавиха, че и две други летища за вътрешни полети също са затворени.

Предизвикалият хаос вулкан се намира на около 75 километра от туристическия център на Бали в Кута.

Външното ни министерство препоръчва на българите, пребиваващи или пътуващи към остров Бали, да бъдат предпазливи и внимателно да следят актуалната обстановка в Бали във връзка с изригването на вулкана. Ведомството препоръчва да се следи информациите в местни медии и да се спазват стриктно указанията за безопасност на индонезийските власти.

Препоръчително е българските туристи там да се свържат с авиокомпанията или туристическата си агенция преди пътуването си, както и да не навлизат в ограничителната зона, която в момента е с радиус от 4 км от кратера на вулкана.

Пребиваващите на острова български граждани, на които предстои отпътуване, могат да се обръщат за информация и съдействие към откритото на летището в Бали временно бюро на консулството на Великобритания, както и да се възползват от предлаганата от индонезийските власти възможност за напускане на острова, посочват още от министерството.

Снимка: БТА

Блокирани пътници на международното летище в Бали

Снимка: БТА

В четвъртък вечерта вулканът избълва н

Снимка: БТА

В четвъртък вечерта вулканът избълва на височина 2000 м дим и пепел

Снимка: БТА

Впечатляващо оранжево-червено сияние може да се види на върха на кратера на планината Агунг

Снимка: БТА