Хиляди израелци излязоха снощи по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу политиката на новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху, което според опонентите му застрашава демокрацията и свободите в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте ТУК

Протестиращите се събраха броени дни, след като най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение правителство в историята на Израел положи клетва. "Цар Биби", както го наричат привържениците му, започва третото си царуване начело на правителството. Той вече бе министър-председател от 1996 до 1999, а след това - от 2006 до 2021 г. 

"Правителството на заселниците е срещу мен", гласеше един плакат. На друг плакат пишеше "Жилища, поминък, надежда". Някои протестиращи носеха флагове с цветовете на дъгата.

Протестът беше воден от леви и арабски членове на Кнесета (израелския парламент). Те твърдят, че предложените от новия кабинет планове ще затруднят съдебната система и ще увеличат социалните различия.

Протестиращите леви привърженици разкритикуваха министъра на правосъдието Ярив Левин, който тази седмица представи отдавна обещаваната от новото правителство на Израел реформа на съдебната система, имаща за цел да отслаби Върховния съд на страната.

Критиците обвиняват израелското правителство, че е обявило война на правната система, заявявайки, че планът ще подкопае демократичните институции, като даде абсолютна власт на най-дясната нова управляваща коалиция.

Протестиращите призоваха също за мир и съжителство между евреите и арабските жители на страната.

"Можем да видим, че сега се предлагат много закони срещу ЛГБТ общността, срещу палестинците, срещу по-големите малцинства в Израел", каза Рула Дауд от "Да бъдем заедно" (Standing Together), масово движение на араби и евреи. "Тук сме, за да кажем високо и ясно, че всички ние, араби и евреи, както и различните общности в Израел, искаме мир, равенство и справедливост", каза тя.