Напрежението в Йерусалим рязко се повиши, след като новият израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир пренебрегна предупрежденията от страна на "Хамас" и посети Храмовия хълм, където се намира джамията Ал Акса, съобщиха световните агенции.

Като лидер на партия "Отма Йехудит" Бен-Гвир е смятан за един от най-крайнодесните министри в новото правителство на Бенямин Нетаняху и за силно противоречива фигура. Часове, след като седна в министерското си кресло, той обяви намеренията си да посети свещеното място. 

"Никой няма да ни заплашва или да ни казва каквото и да било. Храмовият хълм е най-святото място за народа на Израел. Храмовият хълм е свещен за мюсюлманите и за всички видове религии, не се съмнявам в това, нито в правото им на достъп до това място", допълни Бен-Гвир.

Той обиколи набързо комплекса, придружен от многобройна охрана.

Храмовият хълм е третото по святост за мюсюлманите място след Мека и Медина. За евреите пък това е най-свещеното място. Те вярват, че там са се намирали два древни храма (Първият храм и Вторият храм), свещени за юдаизма. 

Деликатното статукво, което го регулира, датира от 1967 г., когато Израел освобождава Стария град на Йерусалим от Йордания по време на Шестдневната война. Опасявайки се от религиозна война, тогавашният министър на отбраната Моше Даян се съгласява ислямският Вакъф, мюсюлманско попечителство, да продължи да управлява текущите дела на свещения обект, докато Израел ще запази цялостния си суверенитет и ще отговаря за сигурността. Понастоящем в комплекса обаче е разрешено само мюсюлманско богослужение. 

Новинарският сайт "Уайнет" (Ynet) публикува снимки от посещението на израелския министър, а в Туитър бе разпространено и видео.

Визитата на министъра на националната сигурност на Израел предизвика яростта на мюсюлманите още преди да се случи.

"Ако Бен-Гвир отиде в джамията Ал Акса, ще изглежда като Ариел Шарон през 2000 г., след като отиде в джамиите и предизвика пълна експлозия. Бен-Гвир дава сигнал за война", заяви представител на Хамас заяви пред ТПС.

Палестинците наричат Втората интифада "Интифада Ал Акса" заради посещението на Шарон. Но в годините след това палестинските лидери потвърдиха, че Втората интифада е била планирана предварително.

Ливанската новинарска мрежа "Ал Маядин", която е близка до Хизбула, пък съобщи, че Хамас изпраща ясни и категорични послания чрез ООН и Египет, че няма да стои безучастно, ако Бен-Гвир посети свещеното място.

Шейх Екрима Сабри, ръководител на Висшия мюсюлмански съвет и един от най-важните духовници в източната част на града, коментира, че "посещението на Бен-Гвир изразява новата стратегия на Израел, целяща да промени статуквото на Храмовия хълм".

Израелският опозиционен лидер и бивш министър-председател Яир Лапид предупреди, че подобно посещение от страна на новия министър на националната сигурност може да предизвика насилие.

Палестинското външно министерство заяви, че е "категорично осъжда щурма на джамията Ал Акса от министъра екстремист Бен-Гвир и разглежда това като безпрецедентна провокация и опасна ескалация на конфликта." 

Йордания също осъди с "най-голяма строгост" посещението на Итамар Бен-Гвир на Храмовия хълм, навлизането в комплекса на джамията Ал Акса и нарушаването на нейната святост", се казва в изявление на министерството на външните работи в Аман.

От канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обявиха, че той е ангажиран със "строгото запазване на статуквото" на Храмовия хълм. От там припомниха, че в миналото също е имало подобни визити на израелски министри в комплекса на джамията Ал Акса, и изтъкнаха, че те не са били в нарушение на споразумението, уреждащо статута на обекта, което позволява на мюсюлманите да се молят в храма, а на хората от други вероизповедания - само да го посещават.