Германските опозиционни консерватори са напът да спечелят регионалните избори в Хесен и Бавария, провели се днес, както показват данните от екситполовете на държавната телевизия ARD, съобщи Ройтерс, като отбеляза, че така избирателите подчертават недоволството си от лявоцентристкото федерално правителство на канцлера Олаф Шолц.

В Хесен консервативните Християндемократи (ХДС) изглежда взимат 35,5% от гласовете в сравнение с 16-те процента за социалдемократите на Шолц, като така нанасят удар по министъра на вътрешните работи Нанси Фазер, която се кандидатира като водещ кандидат на ГСДП в провинцията.

В Бавария, сестринската партия на ХДС, Християнсоциалният съюз (ХСС) изглежда печели 37% от гласовете - най-лошият резултат от 1950 г. насам, макар и вероятно достатъчен, за да продължи коалицията си с популистката Свободни избиратели с техните 14%. Социалдемократите, които традиционно са слаби в Бавария, изостават с 8,5% от гласовете.

Двамата младши партньори в коалицията на Шолц, Зелените и Свободните демократи, се представят по-зле от изборите през 2018 г., като втората партия беше на път да изпадне от парламента в Бавария, отбеляза Ройтерс.

Междувременно крайнодясната Алтернатива за Германия трупа гласове, като повиши резултата си до 16% в Хесен и 15% в Бавария в сравнение със съответно 13,1% и 11,6% през 2018 г. 

Изборите, на които ще бъдат излъчени новите членове на регионалните парламенти, са тест за управляващата коалиция на канцлера Шолц. Те са тест и за крайната десница, която иска да се убеди в истинността на благоприятните за себе си данни от социологическите проучвания, отбеляза ДПА, на която се позова БТА.

В двете икономически силни провинции Бавария и Хесен живее почти 24 процента от населението на Германия. В Хесен се намира финансовата столица на Германия и Европа, Франкфурт.

В навечерието на изборите ДПА коментира, че ако блокът ХДС/ХСС постигне добри резултати в Хесен и Бавария, това ще им вдъхне голяма увереност в момент, когато партията на бившия канцлер Ангела Меркел (ХДС) предстои да избере кандидат за канцлер, който да се изправи срещу Олаф Шолц на изборите през 2025 година. Националните амбиции на баварския премиер Маркус Зьодер (ХСС) не са тайна за никого в Германия, въпреки че той самият отрича да има такива стремежи, посочва агенцията.