Най-малко петима души загинаха, а един е в неизвестност, след като хеликоптер с чуждестранни туристи катастрофира днес близо до връх Еверест в Непал, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хеликоптерът е катастрофирал в местността Ламаджура. Спасителните екипи са открили телата на петима души и търсят шести, каза представител на местната власт.

Хеликоптерът се е връщал тази сутрин от столицата Катманду, след като закарал петимата туристи на обиколка край най-високият връх в света. Предполага се, че туристите са били мексиканци, а пилотът на самолета - непалец.

Служител на летището каза, че е трябвало маршрутът на хеликоптера да бъде променен заради влошаване на времето. През сезона на мусоните полетите често се отлагат или маршрутите им се променят заради проливни дъждове .

Сезонът за туризъм и алпинизъм приключи през май с настъпването на дъждовния сезон и туристическите полети до планините са по-редки по това време на годината, тъй като видимостта е лоша, а метеорологичните условия стават непредсказуеми.