Бенедикт Шестнайсети отпътува в 18 часа тази вечер от Ватикана с хеликоптер към извънградската си резиденция в Кастел Гандолфо, съобщи БТА. В 21 ч.  започна периодът на вакантния престол - времето между смъртта (или оттеглянето) на папата и избора на негов приемник.

Бившият папа ще прекара няколко месеца в папската резиденция
в Кастел Гандолфо, преди да се оттегли в манастир на
територията на Ватикана.

Кардиналите, които ще изберат новия папа, вече са се събрали във Ватикана. Първото заседание на кардиналската колегия вероятно ще се състои на 4 март. Възможно е на него да бъде решено кога ще се събере конклавът, който ще избере новия водач на Римокатолическата църква.

За да напусне Ватикана, първосвещеникът се качи на бял хеликоптер, окичен с флага на малкия град-държава и замина в посока Кастел Гандолфо. Докато напускаше досегашната си резиденция, бившите му подчинени и съветници се наредиха в линия и го аплодираха силно. Камбаните на базиликата "Свети Петър" биеха непрестанно, докато хеликоптерът се готвеше да отлети от площадката във Ватикана, съобщи АФП, на която се позова БГНЕС.

"Благодаря ви за любовта и подкрепата", написа Бенедикт в последното си съобщение в Туитър като папа. "Дано винаги да изпитвате радост от това да поставяте Христос в центъра на живота си", добави той.
Папският профил в социалната мрежа ще бъде закрит, докато не бъде избран нов първосвещеник през идния месец.

85-годишният Бенедикт, който преди седмици призна, че не може да продължава да изпълнява задълженията си, се сбогува и с хората в Кастел Гандолфо, преди да изчезне от очите на обществото завинаги. След като роденият като Йозеф Ратцингер свещеник престана да бъде папа официално, Швейцарските гвардейци – военните части, защитаващи папската институция още от XV век, ще напуснат постовете си и ще се завърнат в Рим.
Персоналът на Ватикана междувременно ще запечата вратите на папските апартаменти и ще затвори асансьора към тях.

Бенедикт оставя на наследника си таен доклад за вътрешните скандали, поръчан след нашумелия случай "Ватилийкс", довел до изтичането на информация за корупция и финансови неуредици във Ватикана и до осъждането на папския иконом Паоло Габриеле, предаде БНТ.

От Ватикана Бенедикт ще вземе само някои лични писма и едно пиано. Останалите му вещи ще бъдат пренесени в тайния архив, а папският пръстен ще бъде унищожен. Към него ще продължат да се обръщат с "Ваше светейшество", а титлата му ще бъде "почетен папа".
Той ще замени червените си обувки с кафяви и ще получава пенсия в размер на 2500 евро.

Бенедикт Шестнайсети остава в историята като първия ръководител на Ватикана за последните 700 години, предал позицията си доброволно. Бенедикт е едва вторият папа в 2000-годишната история на църквата, абдикирал от поста си.
Той ще бъде запомнен и с друг прецедент – свещеникът се врече във вярност на своя наследник.
"Сред вас е също бъдещият папа, на когото обещавам безусловното си подчинение и почит", заяви той, докато махаше за сбогом на кардиналите. "Нека Господ разкрие човека, когото е избрал", допълни той.

Бенедикт ще свали персонализирания си пръстен-печат, известен като "Рибарския пръстен", и той по-късно ще бъде унищожен – традиция, имаща за цел да гарантира, че не се злоупотребява с папския подпис.
"Заедно преминахме през красиви моменти на сияйна светлина, както и през времена с малко облаци в небето. Нека останем единни, скъпи братя", заяви в последното си обръщение към кардиналите първосвещеникът.