Босненският експерт по сигурността Джевад Галияшевич твърди, че терористичната структура в Босна и Херцеговина, която на 11 септември 2001 г. е участвала в организацията и в самото нападение в САЩ, днес е много по-силна и опасна, отколкото преди 18 години, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Галияшевич каза за портала Инсайдер, че терористичната система в Босна и Херцеговина в момента е най-силната в Европа и представлява огромна заплаха за мира не само в страната, но и в света.

Експертът посочи, че в доклада за събитията на 11 септември 2001 г. , приет от американския Сенат и Конгрес, многократно се споменава, че главният извършител на терористичното нападение Мохамед Ата е пребивавал по-рано в Босна и Херцеговина, имал е босненско гражданство и 6 месеца преди нападението е прекарвал времето си в босненското село Бакотич, в което има голяма муджахидинска общност.

В по-късни доклади се посочва, че главният организатор на нападението на 11 септември е бил Халид Шейх Мохамед, който също е имал босненско гражданство под името Ел Мухамед Халид, припомни също експертът.

Галияшевич предупреди, че в Босна и Херцеговина все още има силна терористична структура, която е участвала в почти всички големи терористични нападения в Европа и САЩ след 11 септември 2001 г., и тази система в момента е много по-мощна и сериозна и има големи възможности за самофинансиране.

Според експерта системата има свои сътрудници в босненските разузнавателни служби и е способна да изпрати стотици бойци в Сирия, без да бъде санкционирана.

Той отбеляза също, че по данни на Съвета за сигурност на ООН в Босна и Херцеговина има 7 терористични организации, но досега нито един техен член не е бил арестуван или изгонен от страната.

Тази система представлява сериозна заплаха за европейския и световния мир, предупреди Галияшевич, като посочи за пример терористични нападения в нюйоркското метро, в Испания и в Париж, извършени от босненски граждани.