Съдбата на заложниците, държани в ивицата Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня, според високопоставен член на палестинското движение "Хамас", предаде ДПА.

Част от преговорите се водят, за да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, "за да има достатъчно време и сигурност за събиране на окончателни и по-точни данни за пленените израелци", заяви в "Телеграм" Басем Наим, член на политическото крило на "Хамас".

Похитените се намират на различни места в Газа и са в ръцете на различни групировки, се казва в изявлението на Наим. Някои от тях лежат и "под развалините" заедно с убити палестинци, допълва той. "Преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел", заяви служителят на Хамас.

Наим коментира и публикации в медии, че "Хамас" е отхвърлил неотдавнашното компромисно предложение на САЩ за прекратяване на огъня, защото не е могъл да освободи 40 заложници в първата фаза на предложената сделка в три етапа. Според съобщенията в медиите първата фаза е предвиждала освобождаването на жени, войници, мъже над 50 години и на мъже под 50 години със сериозни медицински проблеми. По време на последните преговори обаче "Хамас" заявил, че не разполага с 40 живи заложници от тези категории. Това породи опасения, че значително повече от заложниците може да са мъртви, отколкото се смяташе към момента, пише БТА.

Според съобщенията в медиите компромисното предложение на САЩ е било представено от директора на ЦРУ Уилям Бърнс на преговорите в египетската столица Кайро в неделя. То предвиждало "Хамас" да се освободят 40 заложници в замяна на 900 палестински затворници - включително 100 осъдени на доживотен затвор за убийство на израелци - в хода на шестседмично прекратяване на огъня. Израел от своя страна щял да позволи на до 150 000 разселени палестинци да се завърнат в северната част на ивицата Газа, съгласно предложението.

"Хамас" настоява за постоянно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от оспорваната крайбрежна зона. Израелското правителство оставя отворена възможността за продължаване на бойните действия след прекратяване на огъня. Тъй като Израел и "Хамас" не разговарят директно помежду си, САЩ, Катар и Египет действат като посредници между тях в преговорите.

Над 250 хуманитарни и правозащитни организации призовават за незабавно спиране на всички трансфери на оръжие за Израел и палестинските групировки

Над 250 хуманитарни и правозащитни организации се присъединиха към отворено писмо, в което призовават за незабавно спиране на всички трансфери на оръжие за Израел и палестинските въоръжени групировки, предаде Франс прес. "Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и апелираме към всички държави да прекратят трансфера на оръжия, които могат да бъдат използвани за извършване на нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека", заявиха организациите. "Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме отговорността си за поддържане на световния мир и сигурност, като приеме мерки за прекратяване на трансфера на оръжия към израелското правителство и палестинските въоръжени групировки", завършва отвореното писмо.

Отвореното писмо е инициирано през януари 2024 г. от 16 организации и вече има над 250 подписа, сред които тези на "Амнести интернешънъл", "Спасете децата", Оксфам, "Лекари по света", "Каритас интернешънъл" и редица религиозни и феминистки неправителствени организации.

"Израелските бомбардировки и обсада лишават цивилното население от основните неща за оцеляване и правят Газа необитаема", пишат организациите, описвайки в писмото "хуманитарна криза с безпрецедентна тежест и мащаб".

"Вземането на заложници и безразборните нападения" от страна на въоръжените палестински групировки "представляват нарушения на международното хуманитарно право и трябва да бъдат прекратени незабавно", се казва още в писмото, в което се припомня броят на жертвите от нападението на Хамас на 7 октомври, изстрелването на ракети по Израел и държането на около 130 заложници в Газа.

Вчера Съветът за сигурност на ООН взе под внимание обещанието на Израел да отвори повече пропускателни пунктове за хуманитарна помощ към Газа, но призова да се направи повече пред заплахата от "неизбежен глад".