Кадрите разтърсиха хората в Израел до дъното на душата им: въоръжени с автомати терористи от Хамас обикалят израелските градове в близост до граничната ивица. И не само това - ужасяващи снимки и видеа на отвлечени войници и цивилни граждани - измъчвани, наранени, изпълнени със страх, така описва ситуацията германската обществена медия АРД.

Както отбелязва кореспондентът на АРД в Тел Авив Хулио Сегадор, тази ескалация в ивицата Газа очевидно е била планирана отдавна. И със съответната хладна пресметливост - Хамас нападна Израел на шабат, при това на един от най-големите еврейски празници. Терористичната организация показа истинското си лице - атакувайки брутално жени, деца и мъже.

С Хамас преговори не могат да се водят

Гласовете, които нееднократно са призовавали Хамас да се възприеме като партньор за преговори в търесене на решение за конфликта между Израел и паластинците, трябва бързо да замлъкнат, пише Хулио Сегадор. Защото Хамас не е партньор за преговори - това са терористи. Точка.

Моментът на нападението е от особено значение: едва вчера Израел отбеляза 50-та годишнина от войната от Йом Кипур. Война, която също започна в един празничен ден. И също дойде напълно изненадващо. Историята се повтаря, отбелязва АРД.

Изключително голям провал на властите

Грешките обаче също се повтарят. Преди 50 години реномираните израелски тайни служби не оцениха правилно ситуацията - до последните часове преди началото на войната. Те се провалиха, припомня Хулио Сегадор. Сега отново тези, които говорят за провал на тайните служби, на външното разузнаване "Мосад" и на военното разузнаване "Аман" не са малко - и с право.

А и не би могло да бъде казано друго, когато се погледнат кадрите от границата между Израел и ивицата Газа. Бойци на Хамас прелитат с параглайдери над принципно плътно охраняваната граница. Загражденията се преодоляват почти без усилие от въоръжени маскирани терористи с пикапи. Членове на ислямистката организация навлизат с мотопеди и пеша в израелските гранични области, изпълват ги с терор и ужас, окупират цели казарми.

Трудно е за вярване, посочва АРД. Това е изключително голям провал на силите за сигурност на Израел, на тайните служби, на военните. Това е огромен провал и на правителството на Нетаняху. С вътрешнополитическите противоречия около правната реформа, на които Израел е в плен от началото на годината, правителството предлага най-вече на враговете на Израел образа на едно заето със себе си, респективно отслабено в областта на сигурността правителство. Това бе стартовият сигнал за нападението, коментира Хулио Сегадор в АРД.

Материалът е публикуван в DW