Настъпи часът за действие. До този извод стигнаха днес участниците в срещата на върха за целите за устойчиво развитие, набелязани от ООН. Срещата се провежда в централата на ООН в Ню Йорк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Уязвимите страни в света са засегнати от лавина от кризи, а през това време страните от целия свят се ангажираха да подновят обещанията си и да работят с подновен устрем за радикалното подобряване на съдбата на човечеството.

В контекст на безпрецедентни от десетилетия насам геополитически напрежения срещата на върха, посветена на целите за устойчивото развитие, която от няколко години по традиция поставя началото на срещите на високо равнище в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, обаче рискува бързо да бъде изместена от фокуса на вниманието заради очакваното пристигане в Ню Йорк на украинския президент Володимир Зеленски, допълва Франс прес.

Съдбата на 17-те цели за устойчиво развитие, приети от страните членки на ООН през 2015 г. за изграждане на едно по-добро и по-устойчиво бъдеще до 2030 г. е от съществено значение за над половината от света, в това число и за страните, понасящи последствия от войната в Украйна.

Тези цели носят надежда, мечти, права и очаквания на хората по целия свят, подчерта днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред участниците в срещата на върха, посветена на целите за устойчивото развитие.

Настъпи часът да се докаже, че някои се вслушва в гласа на хората, допълни той и подчерта трябва да се води борба срещу глада, да се ускори развитието на възобновяемите енергии или достъпът на всички до прилична работа.

Днес бе констатирано обаче, че работата по едва 15 процента от целите за устойчивото развитие върви добре и те са на прав път, а тази по другите цели е в стагнация или в регрес.

Днес Гутериш подчерта и, че в "Нашия свят на изобилие, гладът е едно шокиращо петно върху човечеството".

Да се отърси човечеството от бедността, да има достъп до образованието, да няма гладни по света, да има достъп до питейна вода или до чиста енергия, да бъдат хората в добро здраве, да се води борба с климатичните промени или обществата по света да живеят в мир - това са все цели за устойчивото развитие, които са до голяма степен взаимозависими.

Изпълнението на тези цели е подкопано от многото кризи по света в последните години, от коронавирусната пандемия до климатичните катастрофи, без да се забравя войната в Украйна и нейното въздействие върху цената на живота, отбелязва Франс прес.

В декларация, приета днес на срещата на върха за целите за устойчиво развитие, в която участват десетки държавни и правителствени глави, страните от ООН се ангажират да работят, без да чакат, по конкретизирането на плана за действие за човечеството, планетата, просперитета, мира и партньорствата, като не оставят никой встрани от всичко това.

"Ние подкрепяме реформата на международната финансова структура", уверяват също така в документа участниците в срещата на върха в момент, в който много страни в развитие са парализирани от бремето на техните дългове.

Българската делегация е ръководена от президента Румен Радев и в нея участва вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна, каза Радев на брифинг за български медии в централата на ООН, цитиран от БТА.

"Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане", заяви президентът и цитира думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15 процента от тези цели предстои да бъдат изпълнени.

"Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес", каза Радев и допълни, че причините за това включват COVID-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата. Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, образованието, здравеопазването, каза държавният глава и призова да се полагат много повече, много по-координирани усилия от всички.

"За да има успех, трябва да има преди всичко една ясна политическа воля и ангажираност на правителствата, на гражданския сектор и на бизнеса", каза Радев, но отбеляза, че същевременно, че "диалогът като основно средство за намиране на решение отстъпва пред конфронтацията".