Група експерти на ООН са написали писмо до официалните власти в Москва, като са изразили загриженост от използването на изтезания от руските военни сили срещу украински цивилни и военнопленници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време стана известно, че руски антивоенен активист е починал в център за задържане в южния град Ростов на Дон, където според адвокатката му е бил малтретиран. Трябвало е да бъде пуснат на свобода на следващия ден.

Симулирани екзекуции

Експертите на ООН посочиха в изявление, че изтезанията срещу украински военнопленници включват електрошокове, държане на хората с качулки на главата и симулирани екзекуции. Изтезанията са били извършвани за получаване на разузнавателна информация, самопризнания или по подозрение, че задържаният подкрепя въоръжените сили на Украйна.

Тези изтезания са довели до увреждане на вътрешни органи, пукнати и счупени кости, инсулти и психологически травми, посочват експертите.

Говорител на руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искането за коментар. По-рано Москва е отричала да е изтезавал или малтретирала военнопленници и казва, че не взима умишлено на прицел цивилни в Украйна.

Макар че обвинения в изтезания са били повдигани и преди и срещу двете страни в 15-месечния конфликт, екипът на ООН от независими експерти каза, че методите на руските сили може да са " утвърдени на държавно равнище".

Последователността и методите на предполагаемото изтезание предполагат "ниво на координация, планиране и организация, както и пряко разрешение, преднамерена политика или официална толерантност от висшестоящите власти".

Това е становището на специалния докладчик на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс, която е изпратила писмото на 12 юни, подписано от още няколко независими експерти.

"Подчиняването на висшестояща заповед или политическа директива не може да бъде изтъквано като оправдание за изтезания и всяко замесено лице трябва да бъде незабавно разследвано и наказателно преследвано от независими органи", каза Едуардс.

Съгласно разпоредбите на ООН правителството има 60 дни за официален отговор.

 

Починалият в затвора активист

Ирина Гак, адвокат на 40-годишния Анатолий Березиков, заяви във видеоклип във "Фейсбук", че трупът на нейния клиент, който е трябвало да бъде освободен вчера, е бил отнесен в моргата в сряда.

Във видеото се вижда как Гак стои пред центъра за задържане, където Березиков беше задържан, докато линейката, която според нея е трябвало да прибере тялото му, влиза вътре.

Ройтерс не можа да провери независимо нейния разказ.

С Гак не можеше да се осъществи незабавна връзка по телефона. От центъра за задържане заявиха пред Ройтерс, че няма да предоставят информация за Березиков.

Във видеото Гак казва, че Березиков се е оплакал от побои и че са му били правени електрошокове. Казал също, че се страхува за живота си.

OВД-инфо, независима група за наблюдение на правата на човека, цитира неназован служител в центъра за задържане, че Березиков се е самоубил в килията си.

Според Гак, Березиков е бил арестуван, след като разпространил листовки в града, рекламиращи инициативата на украинското правителство "Искам да живея", която насърчава руските войници доброволно да се предадат.

Ростов на Дон е столица на област, граничеща с контролираната от Русия Източна Украйна, припомня Ройтерс.

По данни на OВД-инфо близо 20 000 души са били задържани за протести срещу войната на Русия в Украйна от началото й на 24 февруари миналата година.