Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разговаря с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за условията за безопасни операции в Запорожие, съобщиха ООН и Русия.

Москва обяви, че ще направи "всичко необходимо", за да позволи на специалисти от Международната агенция за атомна енергия да посетят съоръжението, но предупреди, че мисия през Киев би била твърде опасна.

По време на разговора Шойгу и Гутериш са обсъдили и инициативи за облекчаването на условията за износ на руски хранителни продукти и земеделски торове, се казва още в изявлението на руското министерство на отбраната, цитирано от БНР.

Същевременно ООН отхвърли руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти в Запорожката ядрена централа, предаде ДПА.

Говорителят на световната организациия Стефан Дюжарик, заяви, че не е вярно, че секретариатът на международната организация пречи на визита на експерти на Международната агенция за атомна енергия в Украйна. Той припомни, че базираната във Виена МААЕ действа независимо от ООН и секретариатът на ООН не може да блокира или да анулира визити на нейни експерти.

Той обаче добави, че трябва да има споразумение с Русия и Украйна за осъществяването на подобно посещение, съобщава БТА.

Междувременно Киев призова за нови санкции срещу Русия и подчерта евентуалните последствия от катастрофа в най-голямата ядрена централа в Европа.

Продължават взаимните обвинения за нанасени удари срещу атомната електроцентрала в Запорожие. Руските сили, които са я окупирали, предлагат временно спиране на огъня.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова руските сили да се изтеглят "без никакви условия" от окупираната Запорожка атомна централа. В традиционното си ежедневно обръщение Зеленски обвини Москва, че не спира с провокациите и обстрелът на територията на централата продължава.

"Под прикритието на АЕЦ "Запорожие" окупаторите обстрелват близките градове и населените места. Руските войски крият боеприпаси и оборудване направо в съоръженията на завода - де факто заводът е миниран".

"Всеки евентуален радиационен инцидент в Запорожката АЕЦ може да бъде удар и за страните от ЕС, и за Турция, и за Грузия, и за страни от по-отдалечени региони", предупреди Зеленски, като подчерта, че въпросът вече е изнесен на най-високо международно ниво, визирайки Организацията на обединените нации (ООН) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се поддава на ядрения шантаж.

По-рано украинските власти съобщиха, че са поразили база, използвана от руската паравоенна групировка Вагнер, както и мост в окупирания от руската армия град Мелитопол. Украинската армия обяви контраофанзива в южната част на страната и вече си върна контрола върху десетки села, а руската армия е на път да бъде изтласкана на другия бряг на река Днепър.