Венецуелското правителство нареди да бъде затворена частично границата с Колумбия само часове преди началото на подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ въпреки възраженията на президента Николас Мадуро. В Туитър венецуелският вицепрезидент Делси Родригес съобщи, че правителството нарежда временно да бъдат затворени три гранична пункта в щата Тачира поради "сериозните и незаконни заплахи" срещу мира във Венецуела и венецуелския суверенитет, идващи от колумбийското правителство.

Пограничният район е мястото, откъдето привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуаидо искат да доставят няколко тона спешни доставки с храни и лекарства, докарани по въздух през последните дни в Колумбия от правителството на президента Тръмп.

Въпреки че е със забрана за напускане на страната, провъзгласилият се за временен президент Хуан Гуаидо заяви, че е преминал границата с Колумбия с помощта на венецуелската армия. Тя обаче засега е на страната на президента Николас Мадуро, който иска тя да не допусне днес да започнат доставките на хуманитарна помощ.

Правителството на САЩ може още следващата седмица да обяви нови санкции, за да постави под натиск Маудро, освен ако военните му не пренебрегнат заповедта да блокират влизането на автоколоните с хуманитарната помощ, заяви пожелал анонимност високопоставен източник от управляващите среди във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Стотици хиляди хора се събраха на благотворителния концерт, организиран от британския милиардер Ричард Брансън за Венецуела в колумбийския пограничен град Кукута. Венецуелското правителство организира контраконцерт от другата страна на границата, предаде БТА.

Концертът в Колумбия, който включваше 35 испаноезични изпълнители, се състоя в Кукута на моста "Тиендитас", свързващ Венецуела и Колумбия. Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуаидо иска да използва този мост, за да започне днес да вкарва в страната си хуманитарна помощ.

Според Гуаидо, когото десетки страни признаха за временен президент на Венецуела, стотици хиляди хора във Венецуела са в риск заради недостиг на храна и лекарства, отбелязва ДПА. Но президентът Николас Мадуро, който се противопоставя на натиска да се оттегли от властта, разглежда хуманитарната помощ като претекст за военна интервенция на САЩ и не иска да я пропусне.

Концертът, който беше кръстен "Венецуела лайв ейд", има за цел в рамките на 60 дни да бъдат набрани 100 милиона долара за хуманитарна помощ. Брансън заяви, че концертът се е състоял "в ден на надежда". Певци призоваха за "свобода", докато публиката скандираше: "Правителството ще падне".

Телевизия "Каракол" оцени броя на присъстващите на 250 000. Според организаторите, цитирани от Ройтерс, те са били близо 200 000. На концерта дойде и самият Гуаидо, който е успял да влезе в Колумбия. Той пристигна на концерта заедно с колумбийския президент Иван Дуке.

Правителството на Мадуро организира паралелен концерт от венецуелската страна на границата под надслов: "Нищо за войната".

Венецуелските изпълнители, участващи в тридневния концерт, ще изпратят послание, че "Венецуела е свободна и независима", каза представител на регионалните венецуелски власти, цитиран от Венецуелската информационна агенция. Венецуелската телевизия "Телесур" излъчи кадри на голямо множество, пляскащо с ръце, докато гледа изпълнение на рок певеца Пол Гилман, който на кадрите се провиква, че Венецуела "е най-добрата страна за живеене в света".

"Колумбийските власти дават на заем територията си за опасна интервенционистка операция под предводителството на САЩ", написа в Туитър венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса. Колумбийският президент Дуке призова венецуелската армия да се обърне срещу Мадуро и да пропусне помощта. Армията трябва да бъде "от правилната страна на историята", каза той при пристигането си в Кукута.

Парагвайският президент Марио Абдо Бенитес и чилийският Себастиан Пинера също дойдоха в Кукута, за да подкрепят операцията за доставянето на хуманитарна помощ. Пинера призова за свободни избори във Венецуела и определи Мадуро като "част от проблема".