Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили обяви на излъчена на живо по телевизията пресконференция, че подава оставка преди парламентарните избори през октомври, предаде Ройтерс.

По-рано грузински медии съобщиха, че Иракли Кобахидзе, председател на управляващата партия "Грузинска мечта", ще замени Гарибашвили, който е премиер на Грузия от 2021 г.

"Започнах работа като ръководител на правителството за втори мандат в най-трудния период, в условията на вътрешна и международна политическа, икономическа и социална криза", каза той на брифинга, цитиран от грузинската медия Agenda.ge.

Служих добросъвестно на страната ни, защитавах безкомпромисно интересите на държавата и гражданите ни, гордея се с резултатите, които постигнахме през този период заедно с екипа", продължи премиерът.

Гарибашвили отбеляза, че е получил предложение от политическия съвет на управляващата партия "Грузинска мечта" да заеме позицията на председател на партията, като конгресът на партията ще се проведе в четвъртък.

Един от основните фактори за силата на нашия политически екип е вътрешната демокрация, чието най-ярко проявление е принципът на ротация. В отбора има много успешни лидери и на други трябва да се даде възможност", каза Гарибашвили.

"Сега сме изправени пред нови задачи. Ще изберем нов парламент през есента и партията "Грузинска мечта" трябва да се подготви да спечели убедително изборите, за да продължи напред към постигането на други, по-големи цели. На базата на тази политическа реалност получих предложение от Политическия съвет да заема поста председател на партията", отбеляза той и благодари на основателя и почетния председател на партията г-н Бидзина Иванишвили, на ръководството и членовете на партията и парламента, ръководителите на министерства и всички служители, служители на държавната администрация, всички държавни служители за тяхната голяма подкрепа по време мандата му.

Именно от Иванишвили Гарибашвили поема премиерския пост през 2013 година, а две години по-изненадващо подава оставка, без да посочва причини.