Екоактивистката Грета Тунберг заяви, че е "абсурдно" в Давос да слушаме позициите на главните виновници за климатичната криза, а не хората от челните редици в борбата за опазването на околната среда, пише днес британският в. "Гардиън".

"Лицата, отговорни за разрушаването на планетата, ни бомбардират с послания..., а трябва да чуем тези, които действително са засегнати от климатичната криза", призова Тунберг.

През 2019 г., когато беше едва 16-годишна, шведската екоактивистка участва в срещата на Световния икономически форум, където направи известното си изказване: "Домът ни гори". Тя се върна в Давос и следващата година.

Сега обаче Тунберг отказа да участва в Световния икономически форум като официален делегат. Запитана защо не иска да се бори за промяна отвътре, Тунберг заяви, че вече има активисти, които се занимават с това.

"Мисля, че на първа линия трябва да са обикновените хора, а не привилегировани лица като мен", заяви тя. "Не считам, че има голяма вероятност промените, от които се нуждаем, да станат отвътре", каза още Тунберг, като допълни, че според нея те по-скоро ще дойдат от низините.

Днес тя участва заедно със свои съмишленици в дебат с ръководителя на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Защитниците на климата упрекнаха представителите на енергийната индустрия, че си присвояват дебата за климатичните промени.

Компаниите за добив на петрол и газ от своя страна заявиха, че трябва да бъдат част от енергийния преход, понеже изкопаемите горива ще продължат да играят значима глобална роля по време на прехода към нисковъглеродни икономики.

Тунберг предупреди, че без обществен натиск глобалната енергийна индустрия ще стигне възможно най-далеч и че секторът ще продължи да инвестира в изкопаеми горива, жертвайки хората в името на печалбите си.