Парламентарните избори в Гърция ще се произведат на 21 май, обяви премиерът Кириакос Мицотакис в началото на днешното правителствено заседание, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Той каза, че ако се наложи да се произведат и нови парламентарни избори след тези през май, вторите ще бъдат в началото на юли.

Мандатът на настоящия парламент изтича през юли, но очакванията по начало бяха датата да бъде изтеглена през пролетта, за да се избегне произвеждането им в неудобния летен сезон. Първоначално обаче се прогнозираше изборите да бъдат през април, но след железопътната катастрофа в прохода Темпе на 28 февруари, в която загинаха 57 души, Мицотакис се ориентира към по-късна дата. Според наблюдателите вероятно целта му е катастрофата да не бъде единствена тема в дневния ред на обществото, когато избирателите отидат пред урните.

Първите проучвания на общественото мнение след катастрофата показаха спад в подкрепата за управляващата Нова демокрация с три процентни пункта. Същевременно обаче тя все пак запази преднина пред опозицията, която не успя да привлече подкрепа след трагедията в Темпе. Последното проучване на социологическата агенция Джи Пи О (GPO), представено по телевизия Стар миналата седмица, прогнозира, че дясноцентристката Нова демокрация ще получи 35,6 процента от гласовете срещу 30,7 процента за лявата СИРИЗА, 10,8 процента за лявоцентристкия ПАСОК, 7,7 за Гръцката комунистическа партия, 4 процента за крайнодясното Гръцко решение и 3,7 процента за партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Вероятността за нови парламентарни избори скоро след майските се дължи на промените в гръцката избирателна система през последните години. Разликата между двата вота ще бъде, че първите избори ще бъдат произведени по обикновената пропорционална избирателна система, приета при управлението на СИРИЗА през 2015 г., при които всяка партия получава толкова места в парламента, колкото съответстват пропорционално на изборния й резултат. През 2020 г. обаче мнозинството на Нова демокрация върна старата пропорционална система с бонус, при която първата политическа сила получава 50 допълнителни места с цел по-лесно съставяне на стабилно мнозинство. В Гърция обаче промените в изборното законодателство влизат в сила не на първите, а на вторите избори след приемането им, за да се избегне конюнктурната промяна на правилата от управляващите в тяхна полза. Затова Мицотакис има намерение да предизвика нови избори, ако на първите не успее да получи абсолютно мнозинство в парламента.