Гръцкият министър на корабоплаването Милтиадис Варвициотис подаде оставка след скандал във връзка с коментарите му за смъртта миналия вторник на 36-годишен мъж, който падна в морето, след като е избутан от екипажа на ферибот, на който се опитвал да се качи, съобщи Ройтерс.

Варвициотис обяви оставката си в социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър, в понеделник.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи след инцидента, показаха членове на екипажа, които изглежда спорят с мъжа на рампата точно когато фериботът напуска пристанището на Пирея за остров Крит.

Варвициотис каза миналата седмица, че мъжът, който си купил билет, се качил на кораба преди да слезе по неизвестни причини, а след това се опитал да се качи отново и тогава бил отблъснат назад и паднал в морето точно когато корабът потеглял.

Смъртта на мъжа предизвика възмущение и протести в Гърция и Варвициотис беше подложен на критики, защото изглеждаше, че симпатизира членовете на екипажа.

Варвициотис, който по-късно се извини, каза, че коментарите му са били изтълкувани погрешно.

"Станах мишена на атака, която се засилва и става все по-токсична," заяви той, когато обяви оставката си.

"По никакъв начин не съм приравнявал жертвата с извършителите. В никакъв случай не съм игнорирал отговорностите, които компанията, която притежава кораба, има и които тя все още отказва да поеме", заяви Варвициотис.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как двама служители на плавателния съд "Blue Horizon" блъскат човека, който се опитва да се качи на борда в последния момент. По-късно е намерен мъртъв в морето. Фериботът е бил с направление от Пирея към Ираклио на остров Крит. Той е потеглил, но впоследствие капитанът е получил инструкции да се върне, уточняват от "Катимерини". Екипаж от друга компания е нает, за да изпълни обичайния маршрут.

От ЕРТ пишат, че починалият мъж бил член на многодетно семейство в град Агиос Николаос в Крит и е живеел там в жилище за работници заедно със сестрите си. Допълва се, че е бил известна фигура в местната общност, "добродушен човек, който се е борил да изкарва прехраната си, като е извършвал услуги в магазините в града". Младият мъж е бил по работа в Атина и във фаталната вечер е щял да се върне към Крит.

В публикацията си в "Екс" Варвициотис посочва:

"Убийството на Антонис Каргиотис от членове на екипа на Blue Horizon шокира всички ни. Никой не може да си представи, че гръцки моряци, нарушавайки вековните правила за опазване на човешкия живот в морето, са бутнали и изоставили нещастен младеж в мътните води на пристанището на Пирея. Говорих със семейството на Антонис и им предадох нашето съчувствие към болката им. Обещах им, че Антонис няма да бъде забравен и че ще направя всичко възможно да почета паметта му, като раздавам справедливост до степента, в която отговарям".

Министърът в оставка посочва, че е разпоредил да бъдат наложени дисциплинарни отговорности на виновните и изрязава, че скоро гръцкото правосъдие да изправи пред съда истинските извършители, както заслужават.

"По никакъв начин не измих отговорностите, които компанията собственик на кораба има и които тя все още отказва да поеме. През всичките тези години съм в политиката, защото дълбоко в себе си имам чувството за принос към обществото и държавата. Служа на обществения живот с принципи и ценности. Научих се да поемам отговорностите си и да не се крия в трудни моменти. За едни може да съм добър политик, за други не. Но аз не приемам да ме убиват с камъни като човешко същество. Политическият ми път и личното ми достойнство налагат да не оставам на поста министър на корабоплаването и островната политика. Затова подадох оставката си на министър-председателя. Благодаря му за доверието", завършва поста си Варвициотис.

С решение на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис постът ще бъде зает от депутата Христос Стилианидис, съобщи правителственият говорител Павлос Маринакис.

До май тази година Стилианидис заемаше поста на министър на климатичната криза и гражданската защита. В периода 2014-2019 г. е европейски комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризите, като по същото време е координатор на ЕС за борбата със заразата ебола.

Стилианидис е смятан за "архитекта" на европейската програма RescEU - инициатива, която значително модернизира европейската система за гражданска защита, пише гръцкият в. "Катимерини".