Експертите наблюдават внимателно сеизмичната дейност в Гърция. Статистическите данни, които регистрират честотата на сеизмичните вибрации в Гърция са безмилостни. На годишна база всяка седмица в гръцкото пространство има земетресение от 4 по Рихтер. Всеки месец има земетресение от 5 по Рихтер. И всяка година има земетресение в Гърция с мощност от 6 по Рихтер. Такава величина все още не е записана за 2018 г.

С тези думи директора на Института по геодинамика в Атина, Герасимос Хулиарас се опита да се направи анализ на трите земетресения от сутринта на 25 юни, предаде в. "Български новини".

Първото земетресение бе регистрирано в морската зона на Пилос, повърхностно с фокусна дълбочина от 7 км и мощност от 5.2 по Рихтер. Сеизмичната последователност, според Герасимос Хулиарас, е плавна и намаляваща.

Малко по-късно, на 49 километра североизточно от Солун бе регистрирана сеизмична вибрация 4.2R, която причини относителна тревога в сеизмолозите на Геофизичния институт на Аристотеловия университет в Солун, тъй като е предизвикано от разлома Волви край Халкидики.

"Естествено е да мобилизираме специалистите, тъй като вибрацията е станала по разлома Волви, която има историческа хронология и документиран риск и го наблюдаваме отблизо ", каза Герасимос Хулиарас.

Именно по този разлом бе предизвикано голямото солунско земетресение на 20 юни 1978 година, което предизвиква големи щети в Солун и взе 50 жертви. Земетресението бе с магнитуд 6.2R и усетено на териториите на цяла Северна Гърция и България. Солунското земетресение е с най-голямата сеизмична активност в района след Йерисовското от 1932 година.

Що се отнася до третото земетресение, което разтърси района на Самотраки 3,1R необходимо е непрекъснато наблюдение на този по-широк регион в североизточната част на Егейско море, тъй като географски е свързан с пропастта под Босфора, който притеснява световна научна общност.

"Тези три сеизмични явления в понеделник са независими, разпръснати и не са свързани помежду си", каза Герасимос Хулиарас, като предупрежди обаче, че земетресение от порядъка на 6R все още не е станало през 2018 г. в Гърция.

Според сеизмолозите настъпилата паника сред обществеността е излишна тъй като рисковите райони се наблюдават непрекъснато.

"Земетресението от 1978 г. идва от района на Волви и в миналото е предизвиквало и други подобни земетресения. Мисля, че този разлом не може да предивика голямо земетресение, както през 1978 г., защото не е минало достатъчно дълго време. От тогава са изминали само 40 години, а за да може да се прояви такова друго силно земетресение, като 1978 ще трябва да минат стотици години ", каза професора в Атинския университет Ефтимиус Леккас.