Русия отбеляза 73-тата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война с традиционния Парад на победата на Червения площад в Москва. Редом до президента Владимир Путин бяха президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

В речта си на Червания площад Путин заяви, че днес светът е много крехък и Русия е готова за открит диалог и сътрудничество за осигуряване на глобалната сигурност. 

Днешният военен парад по повод Деня на победата е е най-мащабният от началото на провеждането му, съобщиха руските медии. На Червения площад преминаха 13 000 военни, 159 единици техника и 75 самолета.

За първи път беше показана бойната машина "Терминатор", която осигурява огнева подкрепа на танковите формирования, робота сапьор "Уран 6", бойният робот "Уран 9" и безпилотините самолети "Корсар" и "Катран".

Снимка: Официален сайт

В небето над Москва прелетяха бойни самолети, включително два изтребителя МиГ - 31К, снабдени с хиперзвуковите ракети "Кинжал" за преодоляване на ракетната отбрана и новите руски изтребители СУ-57.

Снимка: БТА

Във всички градове на Русия в 22:00 ч. местно време празникът ще завърши с 30 артилерийски салюта.

И до днес, според проучванията, победата над фашизма е повод за най-голяма национална гордост на руснаците.