Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей нарече "глупаво и повърхностно" изказването, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп огласи оттеглянето на страната си от сключената през 2015 година ядрена сделка с Техеран.

"Снощи чухте, че президентът на Америка направи някои глупави и повърхностни коментари. Той изрече може би над 10 лъжи в изказването си. Заплаши режима и народа, заявявайки, че ще направи едно или друго. Г-н Тръмп, от името на иранския народ ви казвам: сбъркахте", каза още Хаменей в специално изявление, публикувано и на сайта му.

Снимка: БТА

Вчера Тръмп определи споразумението като "катастрофално" и заяви, че е срам за него като гражданин.

"Не можем да спрем създаването на иранска ядрена бомба под разлагащата се и гнила структура на настоящото споразумение. Сделката е дефектна в основата си. Ако не направим нищо, знаем какво ще се случи в най-скоро време. Водещият спонсор на терора ще бъде на прага на придобиване на най-опасните оръжия в света. През годините Иран и съюзниците му бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето царство на хаоса и терора, като ограбваше богатството на собствения си народ", каза още американският президент.

Днес обаче иранският върховен лидер даде да се разбере, че Иран няма да остане в споразумението без "солидни гаранции" от страна на Европа, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Ирански депутати запалиха американското знаме и споразумението със САЩ

Снимка: БТА

Аятолахът - най-висшата ръководна инстанция в Иран - неохотно подкрепи иранската ядрена сделка и многократно е критикувал публично САЩ, че не изпълняват ангажиментите си по договора, отбелязва Ройтерс.

Междувременно виден ирански депутат съобщи, че парламентът се готви да увеличи разходите за балистичната програма на страната, посочва Асошиейтед прес. Ръководителят на иранската парламентарна комисия за национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди каза това след огласеното от президента Тръмп решение да извади САЩ от споразумението.

По-рано иранският парламент внесе резолюция, в която се призовава за "пропорционални и реципрочни" действия на правителството след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, сключено през 2015 г., съобщава агенция Фарс.

Председателят на парламентарната комисия по ядрените въпроси Ходжатолеслам Моджаба Зулнури каза, че резолюцията настоява правителството на президента Хасан Рохани да осигури необходимите гаранции от страна на останалите държави, подписали ядреното споразумение - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

Зулнури не уточни за какви гаранции става дума, но подчерта, че ако те не се осигурят, Иран трябва да възобнови производството на високообогатен уран.

Депутатът Али Мотахари заяви, че европейските сили "имат ограничена възможност да осигурят стабилни гаранции", които ще дадат на Иран възможност да остане в споразумението.

"Ако това не стане обаче, е възможно да се оттеглим от ядрената сделка или да предприемем други стъпки", каза той за агенция ИРНА