Мнозинството от членовете на градския съвет в американския град Минеаполис подкрепя разпускането на полицейското управление на града, където на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина, докато полицай притискаше с коляно врата му при арест, съобщи Асошиейтед прес.

Деветима от 12-членния градски съвет присъстваха на демонстрация в градския парк в неделя следобяд и се обявиха за край на полицейската дейност в града във вида, в който е позната до момента. Съветникът Джеремая Елисън обеща, че съветът ще "разглоби" полицейското управление.

Председателят на градския съвет Лийса Бендър заяви, че с колегите й се ангажират да създадат отново системи, "които наистина ни осигуряват сигурност".

Разпускането на полицейски управления не е безпрецедентно в американската практика. Подобни решения са взимани в Комптън, Калифорния, през 2000 г. и в Камдън, Ню Джърси, през 2012 г.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче каза пред демонстранти пред дома си, че не подкрепя "пълно разпускане" на полицейското управление. Протестиращите отговориха с викове "Срам! Срам!"

Хиляди протестираха и в Ню Йорк срещу расизма в неделя вечер, този път без комендантски час, след като кметът Бил де Блазио го отмени по-рано през деня с аргумента, че протестите предишния ден са протекли мирно, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията премести загражденията, за да могат демонстрантите да достигнат до "Тръмп Интернешънъл хотел енд тауър" в Манхатън. Стотици се събраха и пред нюйоркското полицейско управление. Полицаите ги наблюдаваха спокойно, без да носят шлемове, а някои дори пушеха.

Мирните протести продължиха в неделя, като хиляди демонстранти викаха "Животът на чернокожите е от значение" и "Джордж Флойд".

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо повтори призива си участвалите в протестите да се тестват за коронавирус. Той каза, че щатът планира да отвори 15 места за взимане на проби, където демонстрантите ще могат да се тестват бързо.

Безредици и погроми в Брюксел

Протестната демонстрация срещу расизма под мотото "Животът на чернокожите е от значение" в неделя вечер пред Двореца на правосъдието в центъра на Брюксел прерасна в безредици и погроми.

Според телевизионния канал Ер Те Бе Еф (RTBF) епицентърът на безредиците е бил в близкия мигрантски квартал Матонж, където живеят предимно имигранти от Африка.

Телевизията съобщава, че в протеста пред Двореца на правосъдието са участвали 8,5 хиляди души. След края на демонстрацията някои от участниците се преместили по улиците на Матонж. Там към тях се присъединили още няколкостотин души. След това множеството разбило скъпи магазини в съседния квартал Порт де Намюр. Протестиращите разбили витрините на няколко бутика, както и на главния магазин на Епъл в Брюксел. Един от магазините бил подпален.

Полицията не успяла веднага да овладее ситуацията и се наложило да използва и водно оръдие. Около 150 души били арестувани.