Британският премиер Борис Джонсън разкри в интервю, че са били изготвени планове за действие в кризисна ситуация, докато бил сериозно болен от COVID-19, включително и за това как да обявят евентуалната му кончина.

"Лекарите бяха подготвили всякакви планове какво да се прави, ако нещата наистина вземеха лош обрат. Показателите продължаваха да вървят в погрешна посока. Лошият момент дойде, когато шансът беше 50 на 50 дали да напъхат тръба в трахеята ми. Тогава стана малко страшно. Започнаха да мислят как да го представят публично", разказа пред в. "Сън" Джонсън.

"Имаха стратегия за справяне при сценарий от типа "смъртта на Сталин. Беше наистина труден момент, няма да отричам", допълни премиерът.

Той сподели, че в болницата, в която прекара седмица, като три дни бе в интензивно отделение, му давали "литри и литри кислород", за да го поддържат жив. Казва и че му било трудно да повярва, че само за няколко дни здравето му се влошило до такава степен, както и че се чувства късметлия, като се има предвид колко много хора още страдат.

Ден по-рано годеницата на Джонсън - Кари Саймъндс, съобщи как са нарекли сина си, който се роди в сряда. Малкият се казва Уилфред Лори Никълъс Джонсън, като първите му две имена са на прадядовците му по бащина и майчина линия, а името Никълъс му е дадено в чест на двама доктори, които лекували премиера и спасили живота му.

Междувременно Лондон планира разхлабване на мерките срещу коронавируса, като Джонсън ще представи след седмица пътна карта за излизане от блокадата. Първоначално ще бъде разрешено да се възобнови строителството и да се допуснат някои активности на открито. Има вероятност началните училища в Англия и Уелс да отворят врати на 1 юни.

Същевременно днес приключи 6-седмичното извънредно положение в Португалия, в която влиза в сила нареждане за носене на предпазни маски в обществения транспорт. Същото от днес е задължително и в Испания, като властите са осигурили 13 милиона маски, които ще се раздават безплатно на хората.

Германия пък днес отвори за служби църквите, които бяха затворени след обявяването на извънредно положение преди месец. А Словения съобщи, че смята от 15 май да започне постепенно отваряне на детски градини и училища.