Китайският премиер Ли Къцян призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" след нов скандал с ваксини, който доведе до срив при акциите на фармацевтичните компании в страната, предаде Франс прес.

Китайската служба за храните и лекарствата (China Food and Drug Administration) обяви вчера, че е спрялa производството на ваксини срещу бяс на голяма компания - Чанчун Чаншън (Changchun Changsheng), след като при инспекция са открити фалшифицирани данни и други проблеми.

Фирмата е "прекрачила червената линия на етиката", каза Ли Къцян. Той оповести създаването на правителствена комисия за разследване, която да извади на бял свят практиките на целия сектор.

"Няма значение кои са замесените компании или хора, те ще подлежат на тежки санкции и ние ще покажем нулева толерантност", заявява Ли Къцян в комюнике, публикувано снощи на сайта на правителството.

Скандалът предизвика лавина от статии и коментари, които засилиха страха и гнева на обществото, което в по-голямата си част определя националната фармацевтична индустрия като слаба.

Акциите на основните китайски производители на ваксини се сринаха днес. На борсата в Шънчжън три от компаниите отчетоха максимално допустимия спад от 10 процента - Уолвакс биотекнолъджи (Walvax Biotechnology), Шънчжън кантай (Shenzhen Kangtai) и Чунцин Чжъфей (Chongqing Zhifei).

Компанията майка на Чанчун Чаншън, която е в центъра на новия скандал, също отчете спад от 10 процента на котировките си. Тя е вторият най-голям производител на ваксини против бяс в Китай.

Регулаторният орган обяви, че инкриминираните дози не са напуснали завода на компанията. Медиите в страната обаче твърдят обратното и родители са обезпокоени от прилагането на ваксини, неотговарящи на стандартите, върху децата им.

Освен това северната провинция Хъбей съобщи днес, че 150 000 души са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш с по-ниско качество ваксини, произведени от друга компания.

Всекидневникът "Глоубъл таймс", който е близък до властта, пита в редакционното си каре как заподозрените продукти са все още на пазара след толкова скандали.

"Хората не разбират защо властите не са спрели производството на ваксина, която е с по-ниско качество", се пита вестникът, прицелвайки се срещу "вялия контрол и твърде леките санкции".