Протестиращи влязоха вчера в сблъсъци с полицията по време на митинг в центъра на Атина срещу споразумението със Скопие за промяна на името на Република Македония.

Демонстрантите хвърляха камъни, димки, бомбички, боя и други предмети срещу полицаите, които отговориха със сълзотворен газ. Някои протестиращи се опитаха да прескочат оградата и да се изкачат по стълбите пред сградата на парламента, но полицаите ги върнаха обратно. Мъж, загърнат в гръцкото знаме, нападна полицията с дебела тояга, а други бяха увили знамена около дървени пръти, с които атакуваха служителите на реда.

Полицията съобщи, че десет полицаи са били ранени.

Гърция и Република Македония подписаха на 17 юни 2018 г. подписаха споразумение, което предвижда Република Македония да промени името си на Република Северна Македония, а Гърция да спре да блокира присъединяването на страната към НАТО и започването на преговори по присъединяване към ЕС. Споразумението бе подписано на брега на Преспанското езеро, откъдето минава границата между двете страни.

Ще мине ли споразумението в гръцкия парламент

Постоянната комисия по национална отбрана и външни работи на гръцкия парламент ще се събере днес в 17,00 ч., за да проучи изготвения от министерството на външните работи законопроект за ратифициране на Преспанското споразумение, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Законопроектът е озаглавен "Ратифициране на окончателното споразумение за решаване на спора, описан в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН от 1993 г., приключване на временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните".

Премиерът Алексис Ципрас, чието правителство оцеля миналата седмица след вот на недоверие, разчита на гласовете на 145 депутати от неговата партия СИРИЗА и на няколко независими народни представители. Правителството смята, че ще успее да си осигури между 151 и 155 гласа за ратифициране на споразумението със Скопие.

На 11 януари 2019 г. македонският парламент одобри промени в конституцията, произхождащи от Преспанското споразумение. На 19 януари сделката бе внесена за ратификация в парламента на Гърция, където се очаква да бъде гласувана до края на тази седмица. За одобрението й са необходими минимум 151 гласа.