САЩ няма да имат предимство на масата за преговори, ако търговската война с Китай се засили, пише в редакционна статия китайският националистически таблоид "Глобал таймс", съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

"САЩ са разбрали неправилно интересите на двете страни и сериозно са подценили издръжливостта на Китай", се казва в статията.

Китайската увереност и придържането към основните приоритети няма да бъдат отслабени от повишаване на митата, предупреждава изданието.

По нареждане на президента Доналд Тръмп американските власти повишиха от 10 май митата върху китайски внос за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Китай обеща да отговори подобаващо.

Причините за сегашната ситуация са, че САЩ направиха една фундаментално погрешна преценка, смятайки, че Китай се облагодетелства едностранно от икономическите и търговски връзки с Америка. Според тази преценка една търговска война, водеща до едностранни или непропорционални загуби за Пекин, лесно би накарала китайското ръководство да отстъпи, подчертава в. "Глобал таймс".

Погрешната преценка на САЩ трябва да бъде коригирана и Пекин държи да защити основните си интереси, отбелязва изданието. "Вашингтон се опита да включи условия, които или вредяха на достойнството и суверенитета на Китай, или бяха неравноправни и нереалистични. Тези искания усложниха преговорите", подчертава в. "Глобал таймс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова вчера американските компании да произвеждат в страната, а не да внасят от Китай, за да не пострадат от повишаването на митата за китайски стоки.

"Какъв е най-простият начин да бъдат избегнати митата? Като произвеждаме нашите стоки в добрата стара Америка. Толкова е лесно!", написа в Туитър Тръмп.

На снимката: Карго терминалът на Пристанище Такома в едноименния град в щата Вашингтон, САЩ