Вицепремиерът на Китай Лю Хъ ще пристигне в САЩ за сключване на търговско споразумение с Вашингтон. Това обяви държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в "Туитър".

Китай току-що ни информира, че те (техен вицепремиер) идват в САЩ, за да сключат сделка. Ще видим, но съм много доволен от над 100 милиарда долара годишно от мита, запълващи хазната на САЩ ... чудесно за САЩ, но не и за Китай!, написа американският президент.

Тръмп смята (и го изрази в "Туитър"), че Пекин се е върнал към поетите ангажименти по време на предходните кръгове преговори заради "искрената надежда, че биха могли да преговарят с Джоузеф Байдън (кандидат за президентските избори през 2020 година) или един от тези слаби демократи и като последица да продължат да крадат от САЩ (500 милиарда долара всяка година) през следващите години".

"Знаете, че тая няма да я бъде", заяви Тръмп.

В неделя Доналд Тръмп обяви също в "Туитър", че ще повиши митата от 10% на 25% върху китайски вноски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 май. Други стоки, доставяни от Китай за САЩ на стойност 325 милиарда долара, остават без мита, но скоро ще бъдат обложени с 25 процента, уточни американският държавен глава в Туитър.

Двете страни ще продължат преговорите - вече с участието на вицепремиера Лю Хъ, от 9 май. Източник от частния сектор, запознат с преговорите, каза, че предходният кръг дискусии е минал зле, понеже "Китай стана алчен", предаде Ройтерс.

Китай се отдръпна от десетина неща, ако не и повече (...) Преговорите бяха толкова зле, че е истинска изненада, че Тръмп избухна чак в неделя, каза източникът.

Всеобщо е мнението, че търговска война между САЩ и Китай ще засегне целия свят. Ескалацията на противопоставянето между двете страни по търговските въпроси накара например фондовият пазар да изтръпне вчера, което предизвика най-тежките загуби за индекса Стандард енд Пуърс 500 от края на март, предаде АП.

Във Вашингтон е пристигнала дипломатическа грама от Пекин в петък през нощта, в която са направени поправки по проекта на търговско споразумение от 150 страници между двете страни, съобщи Ройтерс, като се позова на три източници от американското правителство и три от частния сектор. Това може да унищожи резултатите от продължилата месеци наред работа по споразумението, отбеляза по-рано днес агенцията.

Документът е пълен с поправки от страна на Китай, които подкопават основни американски искания, отбелязват източниците.

Във всяка от седемте глави от търговското проектоспоразумение Китай е заличил ангажиментите си да промени законите и да реши основните искания, които дадоха началото на търговската война - кражба на американска интелектуална собственост и търговски тайни, принудителен технологичен трансфер, политика в областта на конкуренцията, достъп до финансовите услуги и валутни манипулации.