Щабът на Швеция за борба с коронавируса призна, че е можел да направи повече по отношение на разпространението на коронавируса и да предтоврати голямата смъртност.

Страната можеше да направи повече за борба с коронавируса и да предотврати по-голямата смъртност от Covid-19, в сравнение със съседните страни, заяви човекът зад шведската стратегия за борба с пандемията Андерс Тегнел, цитиран от Ройтерс.

Близо 4500 шведи починаха от заболяването - по-висока смъртност от Дания, Норвегия и Финландия, и критиките срещу решението на правителството да не налага строга карантина като в други европейски страни се увеличават.

Андерс Тегнел, главен епидемиолог в Здравната агенция на Швеция, заяви: "Ако знаехме това, което знаем днес, смятам, че щяхме да подходим с нещо средно между това, което Швеция направи и което останалата част от света предприе", заяви Тегнел пред шведското радио днес, цитиран от БНР.

"Да, мисля, че можехме да се справим по-добре, отколкото успяхме", подчерта той.

В реакция шведското правителство обяви, че е било готово да въведе допълнителни мерки за възпрепятстване разпространението на новия коронавирус, ако е получило съответната препоръка от Здравната агенция.

"Правителството през цялото време бе подготвено да въведе още мерки, препоръчани от експертната общност", заяви пред Ройтерс здравната министърка Лена Халенгрен.

Мекият подход на Стокхолм, за разлика от други страни в Европа, предизвика учудване в целия свят в разгара на пандемията.