Трудно можем да сравняваме резултатите от курса, който следват Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Включително защото отделните страни имат съвсем различна стратегия на тестване за зараза с новия коронавирус. И въпреки това главният епидемиолог на Норвегия Фроде Форланд е убеден, че в Швеция положението е по-лошо от това в Норвегия. Затова, според него, е разумно границите да останат затворени.

Страхът от втора вълна

С това Форланд засяга една особено гореща тема в момента: тъй желаното отваряне на границите. Навсякъде в Европа засилват натиска да бъде спасен летният сезон. В същото време обаче страхът от втора вълна на епидемията си остава. И макар да не се изрича на глас, в северната част на Европа този страх е и страх от шведите, които мнозина смятат за потенциални преносители на заразата.

Аргументирайки със значително по-високия брой на смъртните случаи в Швеция, финландската вътрешна министърка Мария Охисало обяви, че към момента е просто невъзможно да се договори обща политика на страните от Севера по въпроса за отварянето на границите. Докато Норвегия, Дания и Исландия успяха да удържат разпространението на епидемията, "ситуацията в Швеция си остава тревожна", заяви Охисало.

Все още обаче съседните страни избягват да "отлъчат" Швеция. В Норвегия, Финландия и Дания в момента важат общовалидни ограничения за влизане на тяхна територия. Което обаче не означава, че това ще продължи вечно, казва Кристиан Тулесен Дал от датската Народна партия. "Ако едно германско семейство е наело къща за почивка или ако един норвежец притежава имот в Дания, тези хора са добре дошли. Такъв поток от хора се контролира лесно. Но ако изведнъж отворим безусловно границите, цели тълпи младежи от Швеция ще се втурнат да празнуват в Копенхаген и тогава ние ще бъдем изправени пред сериозен проблем", добавя Дал.

Почти пълно единодушие в Швеция

В Швеция гледат на нещата по друг начин. И изобщо не разбират скептицизма на съседите си. Мнозинството продължава да подкрепя курса на Стокхолм и твърдо вярва, че опасността може да бъде овладяна и без да се налагат строги ограничения.

Само малцина изразяват критично мнение. Например авторът на този коментар в "Svenska Dagbladet": "Правителството реши да се въздържи от строги ограничения на индивидуалните свободи. От това обаче не печелим нищо - нашият образ навън тежко пострада, а смъртните случаи са толкова много, че сега, когато в останалата част от Европа отново отварят границите си, ние сме на път да бъдем изолирани".

Текстът е публикуван ТУК