Между Северна Македония и България съществуват добросъседски отношения. България беше първата, която призна Северна Македония за независима и е силен поддръжник на европеизацията на целия регион, особено на процеса на сближаване на Северна Македония с ЕС.

"Освен това има споразумение за добросъседство и според мен то трябва да бъде изпълнено с живот и следователно да бъде приложено", каза германският посланик в Скопие Анке Холщайн, цитирана от македонският "Фокус".

В интервю за "Студио 10" по "ТВ 24" Холщайн подчерта, че Германия ще остане силен поддръжник на Северна Македония.

"Важно е да се използва времето за реформи и да се донесе Европа в Северна Македония", казва още Холщайн.

Тя даде за пример Елисейския договор, подчертавайки, че той не споменава никакви пречки като идентичност, език и история между Франция и Германия, предаде "Фокус".

"Елисейският договор е сключен 18 години след края на Втората световна война и сложи край на т.нар "изконна вражда" между двете страни, като създаде политическа, правна и символична основа за взаимно сътрудничество", каза посланикът.

По отношение на Европейския съюз тя подчерта, че той е общност от ценности: демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система, свободни медии и пълно равенство за всички.

"Това са ценности, на които се основава ЕС като цяло, и това е нашият лозунг "единство в многообразието". Не трябва да толерираме в държавите-членки развитието на събития, които са далеч от тези ценности", каза Холщайн.