България променя тактиката към Северна Македония, пише брюкселският сайт "Юроактив".

Като се позовава на дипломатически източници, изданието пише, че в подготвения от българската страна план за прилагане на Договора за добросъседство София е направила предложения, свързани със железницата, пътищата и инвестиции на български компании в Република Северна Македония. Включено е и откриването на кампуси на български университети в Република Северна Македония, има и част, отнасяща се до учебниците по история, пишат македонските вестници, предаде БТА.

"Юроактив" пише, че с предлагането на своя план за действие България се опитва да промени тактиката си към Република Северна Македония и да намали напрежението между двете страни. Оценката на сайта е, че предложеният план за действие е първият конструктивен акт на властите в София, откакто вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви през септември, че европейската перспектива на Република Северна Македония е блокирана.

Вестниците информират и за посещението на специалния представител на Република Северна Македония Владо Бучковски в София, след което той каза вчера, че визитата му е била във функция на Плана за действие, предложен от македонската страна, който включвал теми за Коридор номер 8, образованието, икономиката, културата.

"Очевиден е интересът на двете страни да не се допусне замразяване на отношенията или комуникиране само чрез медии или чрез посредници. Нашата близост като два народа и две държави с общи моменти в миналото и общи възгледи за историята насочва и двете страни да направим стъпки до намиране на решение и такива работни срещи са тъкмо крачка напред към решение", каза Бучковски.