Управляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора с България, твърди опозиционният вестник "Република". Управляващите мълчат, след като вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи за представен на Скопие анекс от 12 точки, които Република Северна Македония трябва да приеме, ако иска да получи дата за начало на преговори, пише изданието, цитирано от БТА.

България от дълго време говори за такъв анекс. Досега се знаеше за три точки от анекса, а това са Република Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се употребява цялото име Република Северна Македония и да докаже, че няма териториални претенции към България, пише изданието. 

С оглед на това, че премиерът Зоран Заев, външният министър Буяр Османи и президентът Стево Пендаровски крият анекса е логично, че той не е благоприятен за Македония и сега се търси начин как той да се "продаде" на обществеността. Пендаровски каза преди няколко седмици, че не вижда необходимост от анекс към договора с България, докато Заев убеждаваше, че няма да има никакъв Анекс, пише още македонският опозиционен вестник. 

В изданието се припомня, че единствените, които са твърдели, че има анекс, са били от ВМРО-ДПМНЕ, но от медийната машина на властта те са били обвинени за разпространяване на фалшиви новини. 

Съпругът на бившата министърка на образованието Рената Дескоска Тони Дескоски е заявил, че анекс има и поискал той да бъде оповестен. Според него анексът ще бъде наречен Протокол и ще бъде гласуван в парламента. В цялата ситуация с България е ясно, че вицепремиерът Никола Димитров е дръпнат настрана след като Каракачанов го нарече "по-опасен от корона", продължава "Република". Вестникът отбелязва и, че само ден след като Никола Димитров е поискал спорът с България "да си почине до изборите в източната съседка", Заев и Османи пратили Владо Бучковски в София. 

Както стоят нещата в момента, Република Северна Македония ще преживее още едно дипломатическо поражение и унижение, в което морковът ще бъде само началото на преговори с ЕС, които не значат нищо и България във всеки момент ще може да постави нова блокада и да дръпне ръчната спирачка, пише изданието. 

Външният министър Буяр Османи заявява в интервю за Радио "Свободна Европа" пък, че единственото решение и формула за България е да се върнем към принципите на Договора, но и да се намерят механизми как той да се направи по-бърз, по-динамичен, за да се постигнат резултати. В интервюто Османи посочва, че "сега, когато влизаме в друг съюз с други държави, и в НАТО, и в ЕС, с България, с Гърция, с Албания, на света не може да се гледа със същите очила от миналото".

Османи добавя в интервюто, че договорите трябва да се спазват такива, каквито са и това е задължение и за Скопие в случая с Договора за добросъседство с България. По думите му договорът представлява насока за ускоряване на инфраструктурните проекти, на икономическото и културното сътрудничество, но и ускоряване на работата на комисията по историческите въпроси, като при това не се променя целта на комисията. 

Целта на Комисията е да разреши историческите въпроси в контекста на образованието, в контекста на превъзмогване на стереотипите на Балканите в учебниците, казва външният министър. Според Османи на историята не трябва да се гледа като на въпрос за идентичността на народите, тъй като въпросът за идентичността произлиза от правото на самоопределение на държавите и не е въпрос на спор и тук е ключовото различие. 

Необходим ни е рационален подход - разделяне на историята като образователен въпрос срещу историята като спор за идентичността, казва още Османи, цитиран от "Независен весник".

Междувременно специалният пратеник на РС Македония за България Владо Бучковски пристига в София за преговори с българските политици. Информацията за посещението на му е е потвърдена от официален източник в София, съобщава БНТ. Визитата ще продължи няколко дни. Според македонските медии целта е възстановяване на доверието между двете страни и изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство.  

Владо Бучковски беше назначен за специален пратеник на македонското правителство за България в началото на декември 2020 г. Университетският професор и бивш председател на СДСМ винаги е подчертавал, че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз.