В Берлин, където е на еднодневно държавно посещение, турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи отпор от германския канцлер Олаф Шолц и президента на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер. Германската позиция по отношение на Израел, за правото му да се защитава, е непоклатима и германските лидери го заявиха пред Ердоган категорично и много ясно.

След терористичната атака на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел, при която загинаха около 1200 души, Ердоган нарече "Хамас" "освободителна организация", напомня агенцията. В същото време във връзка с израелските бомбардировки в ивицата Газа, отнели живота на над 11 000 цивилни до момента, Ердоган говори за "фашизъм".

Олаф Шолц призова на съвместната пресконференция с Ердоган да не се поставя под въпрос "правото на Израел да се защитава" след смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Щайнмайер подчерта пред Ердоган, че Европейският съюз третира "Хамас" като терористична организация.

"Израел трябва да може да се защитава, а не правото му да се защитава да се поставя под въпрос", заяви канцлерът Шолц, като определи "правото на съществувана на Израел" като "неоспоримо" - в отговор на това, че Ердоган наскоро изглежда постави под въпрос легитимността на еврейската държава.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви, че е лидер в борбата срещу антисемитизма, отбелязва АФП.

"Според нас не трябва да има дискриминация между евреи, християни и мюсюлмани в региона. Аз съм първият, повел борба срещу антисемитизма в света", каза той в отговор на въпрос за острата му критика на бомбардировките на израелската армия в Газа.

Наред с това Ердоган заяви, че "убийството на деца не е записано в Тората", имайки предвид смъртта на цивилни при бомбардировките на израелската армия в Газа. "Бомбардирането на болници или убиването на деца не е записано в Тората. Не можете да правите това", каза той на пресконференцията.

По време на срещата им Ердоган и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер са се договорили да си сътрудничат за постигането на примирие в Газа и доставяне на хуманитарна помощ в региона, съобщи Анадолската агенция.

Двамата държавни ръководители също така са се съгласили, че решението за две държави е единственият начин да се реши израелско-палестинският конфликт, отбелязва агенцията.

Ердоган също така е подчертал, че израелските атаки в ивицата Газа трябва да бъдат прекратени, предаде АФП.

"Президентът Ердоган заяви, че нападенията на Израел в палестинските територии трябва да бъдат прекратени и че реакцията, която може да дойде от целия свят по отношение на нарушенията на правата на човека, е важна", се посочва в съобщение на турското президентство, цитирано от агенцията.

Същевременно германският президент Щайнмайер е подчертал на срещата си с Ердоган "правото на Израел да съществува и правото му да се защитава" след смъртоносната атака от страна на "Хамас" на 7 октомври, заяви говорител на германския президент в профила си в "Екс" (бившия Туитър).

Щайнмайер също така е повторил позицията на Германия по отношение на класифицирането на атаката на "Хамас" срещу Израел като терористична атака и на "Хамас" като терористична организация, се посочва в съобщение на пресслужбата на Щайнмайер, цитирано от ДПА.

Агенцията отбелязва, че Щайнмайер е отговорил на критиките на Ердоган към Израел и войната в Газа, който първоначално осъди избиването на цивилни израелци по време на атаката на "Хамас" на 7 октомври, а по-късно нарече Хамас "борци за свобода".

Двамата лидери се съгласиха, че всички усилия трябва да бъдат насочени към съдействие за освобождаване на заложниците и предотвратяване на разпространението на конфликта в региона, се посочва в съобщението.

"Те подчертаха спешната необходимост от защита на цивилното население и подобряване на хуманитарните доставки в Газа", отбелязва пресслужбата.

Двамата президенти също така подчертаха, че трайно мирно бъдеще в региона може да се постигне само с решение, основано на съществуването на две държави.

Щайнмайер също така е признал усилията на Ердоган да посредничи за постигане на споразумение между Украйна и Русия относно износа на украинско зърно, се посочва в съобщението.