Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да проведе телефонни разговори с лидерите на 45-те държави, включително България, които се въздържаха при гласуването в Общото събрание на ООН за резолюцията за прекратяване на огъня в Близкия изток, пише проправителственият в. "Йени шафак".

Ердоган възнамерява да разговаря в частност с колегите си от страните, които преди време са застанали на страната на Украйна в конфликта с Русия, но остават запазват неутрална позиция по отношение на кризата в Газа.

На връщане от извънредната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Саудитска Арабия на 11 ноември Ердоган заяви пред журналисти, че възнамерява да активизира телефонните разговори с чуждестранните си колеги за разрешаване на конфликта между Израел и палестинците. Турският лидер отбеляза, че резолюцията за Газа в ООН е била подкрепена от представители на 121 държави.

Ердоган планира да наблегне на контактите с лидерите на африканските страни в предстоящата телефонна дипломация. Той също така смята да разговаря с лидерите на Албания, Австралия, България, Финландия, Естония, Украйна, посочва "Йени шафак".

Резолюцията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа бе приета на Общото събрание на ООН в края на миналия месец. Документът няма обвързващ характер и беше приет по предложение на арабските страни със 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържал се" от общо 193-ма членове на ООН. САЩ също разкритикуваха съдържанието ѝ, тъй като в него не беше спомената нито веднъж ислямистката палестинска групировка Хамас. 

Резолюцията отбелязва необходимостта да се избегне по-нататъшна дестабилизация и ескалация на насилието в региона и се призовава всички страни да проявят максимална сдържаност. Призовава Израел да отмени заповедта си към населението на Газа да се премести в южната част на анклава и осъжда всеки опит или принудително преместване на палестинското население. В нея беше включен и призив за незабавно и безусловно освобождаване на всички цивилни, които незаконно са държани в плен.