Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново критикува остро Израел за действията му в Газа, като го обвини, че напълно е загубил "държавния си разум" и действа като групировка, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Ердоган направи това изявление след заседание на Министерския съвет на Турция днес под неговото председателство, което продължи два часа и половина.

Заявявайки, че "през последните 25 дни Израел извършва престъпления срещу човечеството" с подкрепата на САЩ и Европейския съюз, Ердоган посочи, че Турция води преговори, за да се увери, че виновниците за военните престъпления в Газа ще бъдат подведени под отговорност пред закона, пише "Дейли сабах".

По думите му "поредната жертва на израелското варварство" е станала Болницата за турско-палестинско приятелство - онкологично лечебно заведение в Газа, ръководено от Турция.

"В резултат на директните нападения на Израел срещу цивилни досега са загинали 8500 палестинци, предимно бебета, деца и жени", каза Ердоган.

"Вярваме, че Израел, който изглежда напълно е загубил държавния си разум и действа като групировка, трябва да бъде спрян възможно най-скоро", добави той.

Турският президент заяви още, че Анкара смята за необходимо да се създаде нов механизъм за сигурност в сътрудничество с играчите в региона. Готови сме да поемем отговорност, ако тази стъпка бъде предприета, посочи той.

Ердоган каза, че досега Турция е изпратила 213 тона помощи в Газа, като част от тях вече са достигнали до предназначението си.

"Западният свят, особено европейските държави, за пореден път се провалиха на изпита за хуманност в Газа", заяви още лидерът на Турция. "Думата на тези, които днес са (мълчаливи) свидетели на смъртта на хиляди деца в Газа, утре няма да има тежест по нито един въпрос", добави той.