Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за трайно прекратяване на огъня в ивицата Газа, подкрепено от непрекъснати доставки на хуманитарна помощ в обсадения анклав, предаде ДПА.

"Това, което е спешно, е да има трайно прекратяване на огъня, а не само неколкочасово прекъсване", каза Ердоган на извънредна арабско-ислямска среща в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

Турският президент призова също за международно разследване на израелските бомбардировки в ивицата Газа, които осъди като "безпрецедентна варварщина", допълва БТА.

"Израелското правителство, което се държи като глезеното дете на Запада, трябва да компенсира унищоженията, които причини (в Газа)", каза още турският президент, цитиран от ДПА.

Той критикува западните държави, че мълчат относно клането в Палестина, допълва Анадолската агенция.

"Срамота е, че западните държави, които винаги надигат глас за човешки права и свободи, запазват мълчание за клането в Палестина. Изправени сме пред безпрецедентна варварщина в историята, когато болници, училища и бежански лагери са бомбардирани и се избиват цивилни", заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган каза, че е жизненоважно да се достави гориво на местата, които спешно се нуждаят от това, особено болниците в Газа.

По думите му трябва да бъде създаден фонд за възстановяването на Газа в рамките на Организацията за ислямско сътрудничество.

Конфликтът в ивицата Газа започна на 7 октомври с нападението на палестинското движение "Хамас" срещу Израел и последвалите ответни бомбардировки на еврейската държава срещу палестинския анклав.

Анадолската агенция посочва, че са загинали най-малко 11 078 палестинци, сред които 4506 деца и 3027 жени. Израелските жертви, според официални източници, са около 1200, посочва турската държавна новинарска агенция.

Иран призова мюсюлманските държави да обявят израелската армия за "терористична организация" и да наложат санкции на Израел

Иран призова мюсюлманските държави да обявят израелската армия за "терористична организация" заради нейната военна операция в ивицата Газа, предаде Франс прес. Призивът бе отправен от президента на Иран Ебрахим Раиси, който говори на срещата на върха на арабските и мюсюлманските лидери, провеждаща се в саудитската столица Рияд и посветена на войната между Израел и "Хамас", допълва френската новинарска агенция.

В речта си Раиси също така призова мюсюлманските страни да се подготвят да въоръжат палестинците, ако "престъпленията срещу човечеството" на Израел продължават, предаде Франс прес.

Френската агенция припомня, че радикалното палестинско движение "Хамас" е признато за терористична организация от САЩ, Канада и ЕС. Иран подкрепя "Хамас" и гледа на него като на освободително движение.

"Сега, когато международните организации станаха безполезни, ние трябва да изиграем роля", заяви Раиси. Той призова мюсюлманските страни да скъсат всякакви политически и икономически отношения с Израел, който Иран не признава.

Раиси призова и за търговски бойкот срещу "ционисткия режим", по-специално в областта на енергетиката.

Иранският лидер отново обвини САЩ, че са основен партньор на Израел в неговите престъпления. "Америка де факто влезе директно във войната, като изпрати кораби в Източното Средиземноморие", добави Раиси.

Иранският президент също така приветства "Хамас", допълва Ройтерс.

"Няма друг начин, освен съпротивата срещу Израел, ние целуваме ръцете на "Хамас" за неговата съпротива срещу Израел", каза Раиси. Той призова ислямските страни да наложат санкции на Израел, свързани петрола и с доставката на стоки.

По-рано на конференцията в Рияд говориха саудитския престолонаследник и лидерите на Палестинската автономия, на Египет и турският президент.

Израелският министър на отбраната: Може да извършим и в Бейрут това, което сега правим в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди ливанската шиитска групировка "Хизбула" да не ескалира боевете по ливанско-израелската граница, предаде Ройтерс.

"Хизбула" може да въвлече Ливан във война", заяви Галант пред израелски военнослужещи. "Тя допуска грешки ... и за това първи и най-много ще платят ливанските граждани. Може да извършим и в Бейрут това, което сега правим в Газа", закани се израелският министър на отбраната.