Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън (на снимката) заяви, че днес е мрачен ден за свободата на пресата. Изказването му е във връзка с ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Едуард Сноудън, който живее в Русия след разкритията си по отношение на американското разузнаване, разкритикува решението на Еквадор да отмени правото на убежище на Асанж и отбеляза, че случаят най-вероятно е безпрецедентен.

"Не е необходимо да съм съгласен с цялата журналистическа дейност на даден човек, за да съм на мнението, че не е допустимо той да бъде арестуван заради нея", изтъкна още Сноудън.

Джулиан Асандж бе задържан въз основа на искане на САЩ за екстрадиция и по обвинение, че е нарушил условията на освобождаване под гаранция. Това написа по-рано днес в "Туитър" неговият адвокат Дженифър Робинсън.

На 4 април "Уикилийкс" съобщи в Туитър, че високопоставен източник в еквадорската държава им казал, че Джулиан Асанж ще бъде изгонен до "часове или дни". Висш еквадорски служител реагира, като опровергава разпространената информация и каза, че не е взето решение за изгонване на Асанж от посолството на Еквадор в Лондон, в което той се намира от август 2012 г.