Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън получи разрешение за безсрочно пребиваване в Русия, съобщи днес адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС и БТА.

"Днес на Сноудън е издадено разрешително за пребиваване на безсрочна основа", каза адвокатът и отбеляза, че американецът засега не мисли за получаване на руско гражданство.

По-рано Кучерена каза, че срокът на разрешителното за пребиваване на Сноудън изтекъл на 30 април 2020 година, но бил автоматично удължен заради ситуацията с пандемията от коронавируса до 15 юни 2020 г. Веднага щом бе вдигната карантината, Сноудън е подал документи за удължаване на разрешителното си за престой.

През 2013 година Едуард Сноудън разкри данни за методите на проследяване, използвани от американските спецслужби, включително незаконното подслушване на преговорите на чужди лидери. Спасявайки се от преследване от страна на американските власти, той отправи молби за получаване на убежище към властите на редица страни, включително Русия, където на 1 август 2014 година получи разрешително за временно пребиваване, пристигайки от Хонконг.

В САЩ на Сноудън са повдигнати обвинения по два члена от Закона за шпионажа, по всеки от който може да бъде осъден на максимум 10 години затвор.