Полицията в Берлин е била принудена спешно да се намеси в празненство с чевермета по случай Гергьовден, което 150 православни от Босна и Херцеговина организирали в парка "Фридрихсхайн" в неделя. 

Необичайната новина беше съобщена в шеговит тон от полицейските власти на германската столица в официалната им Фейсбук страница: 

"24 градуса, слънце, идеално време за грил. И докато човек си седи в дежурната полицейска кола, чува по радиото: "Идете, моля, в парка "Фридрихсхайн", там множество хора разтоварват от автомобилите си цели овце, одрани".

 

Чеверметата били подгрявани с акумулатори на коли

Снимка: Фейсбук

Това, което нашите колеги преживяват, е още по-странно и от самото съобщение. На поляната за грил в парка около 150 възрастни и деца се разхождат около тлеещи въглени - разхвърляни направо върху сухата трева. А върху тях - овце! 12! Всички се въртят, като гриловете се движат от... акумулаторите на колите.

Чевермето не е забранено, но при спазване на правила за безопасност

Снимка: Фейсбук

Никой не желае да поеме отговорност. Едва, когато колегите ни викат пожарна и те пристигат на мястото с пожарогасители, компанията се размърдва. Обясняват, че празнували така от 10 години, чествали Великден. Докато огнеборците се заемат с тлеещия огън върху тревата, за да предотврати опасността от пожар, нашите колеги записват личните данни на компанията. Хората сътрудничат, разтурват гриловете и събират въглените в алуминиеви купи. Овцете са купени от магазин в квартал "Вединг". Някои от тях бяха изядени на място, други натоварени обратно в колите."

Полицията уточни, че в Берлин е разрешено да се прави грил, включително и с цели животни, но трябва да се спазват правилата за безопасност. Властите дори отговарят на възмутени граждани, видели набучени на чевермета агнета, че това е същото като типичните за Коледа в Германия забодени на грил цели прасенца.

Това е останало на мястото на партито

Снимка: Фейсбук