Германската армия планира да прекрати разполагането на своите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Полша и Словакия през тази година, съобщи говорител на министерството на отбраната пред медийната група Функе.

Говорителят каза, че двете държави са били информирани за намеренията на Берлин."Разбира се, ние сме в тесен контакт с нашите партньори и НАТО, за да реагираме на всички необходими промени в ситуацията", цитира думите му БТА.

В началото на годината Германия премести в Полша батареи за противоракетна отбрана "Пейтриът" след ракетния удар по полска територия през ноември. Берлин заяви, че помага на Варшава да защити въздушното си пространство.

Двама фермери загинаха, когато ракета удари район на Полша близо до границата с Украйна, която от февруари 2022 г. се бори с пълномащабна руска инвазия. Западните сили, включително НАТО, впоследствие стигнаха до заключението, че става въпрос за украинска противовъздушна ракета, използвана за защита от атаки на руската армия.

В Словакия, която също граничи с Украйна, Бундесверът разположи свои ракети "Пейтриът" през март 2022 г. Разполагането беше следствие на това, че Словакия предаде на Украйна собствената си зенитно-ракетна система С-300 скоро след началото на войната.

Още в края на миналата година беше известно, че германското оборудване, разположено в Словакия, ще трябва да бъде върнато в края на 2023 г. за техническо обслужване.

Германия планира да предаде на Словакия две системи за противовъздушна отбрана "Мантис" до октомври, посочва ДПА.