Бойните бронирани машини "Мардер" не са нападателно оръжие, а служат за защита или засада. Произвеждат се от германската оръжейна компания "Райнметал" от Дюселдорф. Те са пъргави и маневрени, а Бундесверът ги използва от десетилетия. Концепцията за този вид унищожител на танкове, заместител на противотанковите оръдия, е още от времето на Студената война.

На предната фронтова линия

Със своето въоръжение "Мардер" може да спира вражеската пехота, танкове и бронирани бойни машини. Неговата термовизионна камера му позволява да бъде използван и през нощта, както и при всякакви атмосферни условия.

"Мардер" не са оборудвани с тежко въоръжение, каквото имат например танковете. Въпреки това мястото им е на предната фронтова линия, където предлагат добра защита срещу огъня на противника.

"Пейтриът" срещу ракети и самолети

Системата "Пейтриът" е една от най-модерните противоракетни установки в света. Тя може да засича и унищожава летящи балистични и крилати ракети на далечно разстояние и на голяма височина. Осигуряват надежден щит, представете си го като похлупак, покриващ 100 километра на дължина и 30 километра на височина, над мястото, на което са разположени.

С помощта на радар системата разпознава дали летящият обект е приятелски или вражески, и при необходимост срещу него се изстрелва ракета. Една установка "Пейтриът" позволява да бъдат наблюдавани до 50 възможни цели едновременно, от които най-много пет могат да бъдат отразявани.

В края на декември САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна една батарея "Пейтриът", а сега Германия е готова да изпрати още една.

Германия ще предостави на Украйна и установки "Пейтриът"

Снимка: Istockphoto by Getty Images

Бундесверът разполага с тази противоракетна система от 1989 година. Оттогава "Пейтриът" са модернизирани многократно.

Материалът е публикуван в DW