Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че въпросът за приемането на Украйна в НАТО не може да се обсъжда, докато в страната има конфликт, предаде германското издание Цет Де Еф, цитирано от БТА.

"Вратата (към НАТО) е открехната, но сега не е моментът за взимане на такова решение", заяви Писториус.

Той каза в предаване по германската телевизия, че първо трябва да се реши конфликтът с Русия, а приемането във военния съюз да бъде внимателно преценено "в новото време". По думите му това не е въпрос, който трябва да бъде решен "от чувство за солидарност", а с "хладен ум и горещо сърце".

При срещите му днес във военната база "Рамщайн" на дневен ред не е било нито влизането на Украйна в НАТО, нито това в Европейския съюз. Във военновъздушната база се събра "Контактната група по отбраната на Украйна", в която участваха и американският военен министър Лойд Остин, украинския министър на отбраната Олексий Резников, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и висши военни.

На среща със Столтенберг украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс, и че Киев иска да знае кога ще стане негов член, съобщиха Ройтерс и УНИАН.

Столтенберг покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

На съвместната им пресконференция в Киев украинският лидер заяви, че срещата на върха на НАТО през юли може да стане историческа.

"Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана. Няма нито една обективна пречка пред политическото решение Украйна да бъде поканена в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и повечето украинци подкрепят присъединяването към алианса, е време за съответните решения", заяви Зеленски пред медиите.

Борис Писториус, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, министърът на отбраната Лойд Остин и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в „Контактната група по отбраната на Украйна“ в базата Рамщайн на 21 април

Снимка: AP/БТА

"Ние очакваме именно стъпки напред, и то много конкретни, за да изясним за себе си, за нашата държава и общество, че Украйна ще стане член на НАТО", добави Зеленски. Той подчерта, че Киев иска да има яснота кога ще може да се присъедини към отбранителния съюз, както и гаранции за сигурността си по време на присъединяването.

"Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", заяви на свой ред Столтенберг. Той обеща военната подкрепа за Украйна да продължи, като заяви, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ.

"НАТО е с вас днес, утре и ще бъде с вас толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Столтенберг, преди да покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.