Сигурността на НАТО се влошава с разширяването му, заяви интервю за "Известия" руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Разширяването на алианса трябва да укрепи сигурността на му, а не обратното, а според него присъединяването на Финландия към НАТО показва "очевидно влошаване на ситуацията в Европа.

"Линиите на контакт между Русия и Северноатлантическия алианс се увеличават приблизително двойно", припомни дипломатът. Той подчерта: става дума за блок, който е обявил Русия за пряка заплаха.

"Всъщност това е нелогична стъпка. Тя противоречи на интересите в областта на сигурността не само на самата Финландия, но и на НАТО. Един от основните критерии за разширяване на алианса е, че всяко разширяване трябва да подобри, да укрепи сигурността на алианса. В този случай то само я влошава и създава допълнителна уязвимост", добави Грушко.

По-рано руското външно министерство изтъкна, че присъединяването на Финландия към НАТО ще има отрицателно въздействие върху отношенията между Москва и Хелзинки.

Финландският външен министър Пека Хаависто подписа присъединяването на Финландия към НАТО на 4 април. Церемонията се състоя в офиса на финландската мисия срещу централата на военния блок в Брюксел. По-късно Финландия предаде документите си за присъединяване на Съединените щати и официално стана 31-ият член на блока.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че Финландия вече попада в обхвата на член пети от Северноатлантическия договор и ще участва във всички структури на Алианса и в процеса на вземане на съвместни решения.

Що се отнася до членството на Швеция в НАТО, на 26 март Унгария заяви, че все още не може да одобри кандидатурата ѝ поради намесата на Стокхолм във вътрешните работи на страната. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също изключи шведското членство в НАТО. Причината бяха действията по оскверняване на Корана, извършени в Швеция от датски политик с одобрението на властите.

Финландия и Швеция подадоха заявления за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. В края на годината те успяха да получат одобрение само от 28 от 30-те държави от блока. Изключенията бяха Унгария и Турция. В края на март Будапеща и Анкара одобриха протокол за присъединяване на Финландия към Северноатлантическия алианс.